Marathoncommissie

Marathon St. Nyk dubbelspan

Sinds 1990 wordt er elk jaar een marathon voor paarden en pony’s georganiseerd bij en in de buurt van manege de Oorsprong. In de eerste jaren was deze marathon voor leden van de Oorsprong, en deden er zo’n 20 aanspanningen mee. Al snel groeide deze marathon uit tot een van de tien officiële marathonwedstrijden  van de marathoncompetitie. De laatste jaren starten er zo’n 85aanspanningen uit heel noord Nederland, in de verschillende categorieën; enkelspan, dubbelspan, vierspan en tandem, en de oorsprongrubriek (deze rubriek is voor de beginnende marathonrijders van de Oorsprong en wordt verreden bij voldoende deelname) er wordt meegedaan met paarden en pony’s. In 2011 wordt hier ook nog een zadelrubriek aan toegevoegd. Ongeveer 35 ruiters en amazones starten als eerste en rijden dezelfde route en hindernissen als de aanspanningen.

Marathon St. Nyk vierspan

Ieder jaar is de verkenning op de vrijdagavond voor de marathon. Tot 2011 werden de rijders en grooms dan met trekkers en wagens langs de route gereden, zodat er verkend kon worden. Sinds 2012 is de verkenning te voet. De hindernissen zijn allemaal in de buurt van de manege dus dit is prima te doen. Voor de rijders die er op vrijdag niet bij kunnen zijn is er op zaterdag ook nog voldoende gelegenheid om te verkennen.

De route in Sint Nicolaasga is elk jaar weer prachtig. Een groot deel van de rit gaat door de bossen van Sint Nyk. Verder worden er ieder jaar 8 spectaculaire hindernissen gebouwd, die voor alle aanspanningen goed te doen zijn. Er zijn onder andere waterhindernissen, en ook in de manege wordt weer een spectaculaire hindernis gebouwd. Op het wedstrijdterrein staat elk jaar een snackwagen en een speaker die de marathon voorziet van een wedstrijdverslag. Voor de kinderen zijn er springkussens en een draaimolen.

De prijsuitreiking is op zaterdagavond na de wedstrijd in de manege, waar iedereen onder genot van een hapje en een drankje zichzelf nog eens rustig kan terugzien op de film die deze middag gemaakt is. De organisatie is in handen van marathoncommissie de Oorsprong, 11 enthousiaste leden zorgen er samen met bijna 50 andere vrijwilligers voor dat de marathon ieder jaar weer verreden kan worden. De marathoncommissie heeft gezocht naar een vaste datum voor deze marathon, en dat is de tweede zaterdag in juli geworden. Het vraagprogramma en de startlijsten zijn te vinden op www.startlijsten.nl Voor meer vragen over deze marathon kunt u contact opnemen met Linda Wester : linda@hovenierwester.nl of 06-52675378

Marathon St. Nyk dubbelspan