Tuigcommissie

2016

Leeuwke Poepjes beste nieuweling
Sint Nicolaasga – Op de tweede editie van de KONAG Jumbo Tuigmiddag in Sint Nicolaasga wist Leeuwke Poepjes uit Eestergea met Jitske (v. Fetse) de Bosma Prins bokaal te winnen. Een prijs, beschikbaar gesteld voor het beste onervaren jonge paard.  Zowel Leeuwke Poepjes alswel de merrie Jitske nemen niet deel aan officiële wedstrijden in de aangespannen sport en moesten zich in de Prijs der Besten mengen tussen paarden die al wel de nodige ervaring hebben. Hierin kon Jitske het niet winnen. De speciaal ingevoerde Konag Jumbo wisselbokaal is voor de overall winnaar van de prijs der Besten. Deze ging naar de merrie Ytsjen (v. Ulke) van Jelle Bouma uit Nijland en gereden door Hendrik Eppinga uit Oudemirdum. Ytsjen kreeg stevige concurrentie van Vincent (v. Jasper) van Jelle van der Kooi uit Sint Nicolaasga en gereden door zijn dochter Luciel Ellens, maar ook van Frits (v. Ulke) van Erik Kuperus uit Oudemirdum. Jurylid Jan Bouwman uit Nijeveen oordeelde als volgt: “Ytsjen is een mooi paard, ze was in het begin een beetje onrustig omdat de rijder iets teveel aan de leidsels tikkelde. Later was het beter en is het silhouette van de merrie heel mooi. Frits met Erik Kuperus zet ik twee omdat heel royaal is in het front. Hij beweegt heel apart en is sterk in zowel het voorbeen als het achterbeen gebruik. Vincent met Luciel zet ik op drie. Hij liep echt super, maar in mijn ogen net iets te hard en hij zakte teveel weg in het front”.

Frits, gereden door Erik Kuperus pakte ook de winst in de rubriek onder het zadel met Feitse G.L. (v. Aan), gereden door Leslie Agricola op een tweede plaats. Margje Alise fan ‘e Sondelerdyk (v. Mewes) de andere merrie die door de gebroeders Eppinga uit Oudemirdum werd meegenomen, won de nieuwelingenrubriek gereden door ervaren rijders. Hierin kwam Jelmer Chardon met merrie Stal Chardon’s Mieke (v. Maurus) op de tweede plaats. Wyp de Boer had eigenlijk met Christiaan fan it Pompeblêd (v. Tsjalke) nog een betere kans op de winst van de Bosma Prins bokaal ware het niet dat ze uiteindelijk niet in de prijs der besten meereed. Ze won namelijk eerder op de dag wel de nieuwelingenrubriek alwaar Leeuwke Poepjes met Jitske nog tweede werd. Renske Marrit Atsma uit Sondel wist overtuigend de rubriek bestgaand rijpony te winnen met Ti Sento (v. Mr. Silvano). Een mooie en talentvolle combinatie vormden zij. Leslie Agricola won met Feitse G.L. de damesrubriek terwijl Ytsjen haar startplek in de prijs der besten verwierf door winst in de ereklasse. De bijzondere rubriek voor jeugdrijders, kinderen onder de 16 jaar, die onder begeleiding van een volwassene een tuigpaard rijden, vormen een prachtig gezicht. De jonge menners die zeer enthousiast deelnemen grijnzen doorgaans van oor tot oor. Anna Greta Atsma zat bij opa Frits de Jong op de bok en liet Marcus (v. Mewes) zeer fanatiek door de baan gaan. Ze wonnen! Frits de Jong won zelf zeer overtuigend de tandemrubriek alwaar Marcus en Jannes (v. Norbert) keuring voor elkaar de ietwat hobbelige baan doorgingen. Frits wist met dezelfde paarden ook de tweespanrubriek op zijn naam te zetten. Tussen de rubrieken door werden ook een tweetal examenrubrieken verreden. Alhier komen combinaties in de baan die graag willen toetreden tot de officiële wedstrijden van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Een proeve van bekwaamheid in zowel theorie als praktijk geeft hen deze toegang. Een negental rijders deed deze proef en slaagden allemaal.

NWHD Leeuwke Poepjes met Jitske (Tuigmiddag)

Uitslagen: 2016 Uitslagen

2015

Zaterdagmiddag 6 juni 2015 wordt er op de terreinen van Manege De Oorsprong een tuigmiddag gehouden. In tegenstelling tot andere jaren dus niet op woensdagavond maar op zaterdagmiddag. Het ligt in de planning om rond 13.00 uur te starten en we hopen ongeveer 17.00 uur weer klaar te zijn. Leden van onze vereniging mogen zich inschrijven maar ook leden van Menvereniging Gaasterland mogen deelnemen.

Uitslagen: 6 juni 2015 uitslagen tuigmiddag