Heb je een wedstrijd gereden en wil je dit graag delen met je mede Oorsprong leden stuur dan een leuk stukje met eventueel een foto(s) naar website.oorsprong@gmail.com

2023

Prachtige resultaten voor PSV de Oorsprong

Afgelopen weken werden de Friese Kampioenschappen en de finales van de Horses2flt KFPS sportcompetitie verreden. Hierbij was PSV de Oorsprong sterk vertegenwoordigd.

Leslie Agricola kwam op de Friese kampioenschappen van start met haar paard Elvis LA in de klasse L2. Zij kwamen tot een score van 66,250% wat goed was voor een mooie vierde plaats.
Christina Dijkstra kwam met haar Fleur O. van start in de klasse M1. Met een score van 63,417% kwamen zij uit op een zevende plaats.

Jildou Hofstee kwam met haar Falandro van start in de klasse 1.20m springen. Met een foutloze ronde en een balk in de tweede manche kwamen zij uit op een nette negende plaats.

Op vrijdag 17 februari werden de finales van de Horses2fly KFPS sportcompetitie mennen verreden. Hierbij maar liefst drie kampioenen. In de klasse B is Leslie Agricola kampioen geworden met Hidde fan Skarren. Zij gingen al met de hoogste selectiepunten de finale in en hebben dit weten vast te houden en om te zetten in het kampioenschap. In deze klasse was het brons voor Wytske Sijbrandij met Tyncke.

In de klasse L had Leslie Agricola ook nog een ijzer in het vuur. Ditmaals Feitse GL. Met Feitse heeft ze een mooie derde plaats behaald. Deze combinatie is al zeer succesvol in het tuigen, maar hebben nu dit indoorseizoen laten zien ook in het mennen heel goed mee te kunnen doen.

Een hattrick voor Wilma Reijenga met Jonas van de Miedweg. Vorig indoorseizoen pakten ze het kampioenschap in de klasse B en waren toen tevens de winnaars van de tinnen menner, de prijs voor de overall kampioen. Afgelopen zomer tijdens het outdoorseizoen werd deze combinatie kampioen in de klasse L. En nu in de klasse M is het weer raak. Wilma en Jonas zijn naast kampioen in de klasse M ook weer overall kampioen geworden en daarmee winnaars van de tinnen menner. Vrijdagavond hebben Wilma en Jonas ook de kür op muziek gewonnen.
Angela Hoekman heeft met Wieke fan Buma nog een sprong gemaakt in het eindklassement. Voor hen was er een hele mooie derde plaats in deze klasse.

Ook Ria Hettinga reed zich vol in de prijzen. Met haar eigen Stal Hettinga’s Allure kwam ze uit in de klasse Z. In een spannende strijd was het uiteindelijk Ria die aan het langste eind trok. Ria en Allure zijn kampioen geworden in de klasse Z.
Met deze prestatie heeft Ria tevens de stal fan ‘e Bûtemare trofee gewonnen.
Ria kwam ook van start in de klasse ZZ met Wybe VW. Met een goede finaleproef is het hen gelukt nog wat te stijgen in het eindklassement. Ria en Wybe kregen in deze klasse het brons omgehangen.

De dagen erna werden de finales onder het zadel verreden. Aalwina Melchkers- Kok kwam van start met Hayco fan Sweach in de klasse L1. Zij kwamen uit op een gemiddelde score van 62,5%. Christina Dijkstra had zich met Fleur O. ook voor deze finales geplaatst in de klasse M1. Zij hadden een score van 65,667% wat een vierde plaats betekende en klommen in het eindklassement naar een zesde plaats.

Wedstrijdverslag januari
Een goede start van het nieuwe jaar met mooie uitslagen!
Klaske Dite Faber begon prima op 6 januari in Franeker waar ze met Frommes fan Burmania in de klasse L1 een 1e prijs verdiende met 193,5 en 182,5 punten! Hier ook een mooi resultaat voor Silke Boersma met Don Pérignon in de klasse M1: voor haar een 2e en een 3e prijs met 180 en 181 punten!
Op 7 januari kwam Iris Boersma met Merlot Grand Cru aan de start in Sonnega. In de klasse L2 waren haar 195 en 187 punten goed voor een mooie 1e en 2e prijs! Aalwina Melchers mocht in de klasse L1 met Hayco fan Sweach ook weer 2 winstpunten bijschrijven.
Ylsa Sijbrandij deed met haar Mr.Macho mee aan een selectiewedstrijd in de klasse L1 op 8 januari in Haskerhorne en scoorde keurig 182,5 punten.
Op 14 januari succes voor Klaske Dite Faber met Frommes fan Burmania in de klasse L1: met 188 en 190 punten een 2e en een 1e prijs voor haar! Anneke Rijpkema reed met Jeltsje fan Lytssypenstien keurig 187,5 punten bij elkaar. Voor Aalwina Melchers met Hayco fan Sweach was er een mooie 3e prijs met 183 en 182 punten! In de klasse M1 waren er 2 mooie winstpunten voor Renate van der Werf met Gamble.
Christina Dijkstra startte op 15 januari in Oudega SM in een selectie wedstrijd van de klasse M1, in een grote rubriek verdiende ze met 180,5 punten nog keurig een 7e prijs!
Succes voor Anneke Rijpkema met Jeltsje fan Lytssypenstien in Gorredijk: in de klasse L1 verdiende ze 193 en 194 punten en daarmee een 1e en een 2e prijs!
Op 18 januari deed Ingrid Jellesma mee aan een springconcours in Bolsward. Met Jelka Dieni had ze een mooi foutloos parcours, hoogte 1.00 met een stijl van 68 en slechts 4 strafpunten in het parcours van 1.10.
Madzen Ferdinands had een super dag in Oudega SM op 27 januari, met Famke fan Wettersicht scoorde ze 193,5 en 195 punten, goed voor maar liefst twee 1e prijzen!
Op 28 januari werd er gemend in Harich. In de klasse B reed Wilma Reijenga met Guusje fan Westermeer keurig 180 en 187,5 punten bij elkaar. Ria Hettinga startte met Emma fan’t Haskerlân in de klasse L en verdiende met 189 en 185 punten een mooie 2e prijs!
Horses2fly competitie
Op deze laatste selectiewedstrijden voor dressuur en mennen op 28 en 29 januari werden prima resultaten neergezet door de Oorsprong deelnemers!
In Koudum reed Aalwina Melchers met Hayco fan Sweach in een grote L1 rubriek naar een prachtige score van 200 en 202,5 punten en een 2e prijs! Christina Dijkstra verdiende in de klasse M1 met Fleur O 199 en 193,5 punten en startte met Benito van de Warande (Z2) in de gecombineerde klasse Z2/ZZl met een mooie 213,5 punten als resultaat.
De menners kwamen in Harich aan de start. In de klasse B was de 3e prijs voor Wilma Reijenga die met Guusje fan Westermeer keurig 185,5 punten scoorde. Leslie Agricola kwam met Hidde fan Skarren tot 182 punten. In de klasse L scoorde Leslie met Feitse GL 193 punten en Ria Hettinga met Stal Hettinga’s Doerak 188,5 punten.
In de klasse M ook succes voor Wilma Reijenga die met Jonas van de Miedweg met 195,5 punten de 2e prijs in ontvangst mocht nemen!
Ria Hettinga beleefde een zeer succesvolle dag met maar liefst twee 1e prijzen: in de klasse Z met Stal Hettinga’s Allure en 202,5 punten en in de klasse ZZ met Wybe VW met een score van 189,5 punten!
De finale van de Horses2fly sportcompetitie wordt verreden in het weekend van 17, 18 en 19 februari in Sonnega. Bij de dressuur heeft Christina Dijkstra zich geplaatst met 2 paarden.
Bij het mennen: Leslie Agricola (2 paarden), Karin Hoekstra, Wilma Reijenga (2 paarden), Ria Hettinga (3 paarden), Angela Hoekman en Fia Tubben. Het belooft een spannende strijd te worden! Heel veel succes allemaal!!!

Horses2fly competitie

In het weekend van 21 en 22 januari werd in Balkbrug weer een selectiewedstrijd gehouden bij zowel de dressuur als het mennen.
Aalwina Melchers kwam met Hayco fan Sweach aan de start in de klasse L1 en verdiende met 193 punten een mooie 4e prijs!
Christina Dijkstra was succesvol in de klasse M1 waar ze met Fleur O 190 en 202 punten scoorde en een 1e prijs in ontvangst mocht nemen!
Bij het mennen was Wilma Reijenga goed bezig met Guusje fan Westermeer die in de klasse B 184,5 verdiende en met Jonas van de Miedweg die in de klasse M een prachtige score had van 207 punten wat haar een 1e prijs opleverde! Angela Hoekman startte Wieke fan Buma en kwam tot 191,5 punten.

2022

Horses2fly Mencompetitie
De menners sloten 2022 succesvol af tijdens de selectie wedstrijd in Sonnega op 30 december!
In de klasse B behaalden Wyp de Boer met Duco Dooitze en Wilma Reijenga met Guusje fan Westermeer weer een mooi winstpunt. Harry Tubben deed het met Fedde van de Waterhoeve prima met 186 punten. In de top van het klassement was er voor de derde keerop rij een prachtige overwinning van Leslie Agricola met Hidde fan Skarren. Met een score van 208 punten mocht zij de 1e prijs mee naar huis nemen! Ook een mooi resultaat voor
Wytske Sijbrandij die met Tyncke met 202 punten een 2e prijs in ontvangst mocht nemen!
In de klasse L scoorde Ria Hettinga met Stal Hettinga’s Doerak 193 punten en kon ook Leslie Agricola met Feitse GL een winstpunt bijschrijven.
Wilma Reijenga deed goede zaken in de klasse M. Met Jonas van de Miedweg was er voor
haar een mooie 2e prijs met 204 punten! Angela Hoekman reed met Wieke fan Buma 191 punten bij elkaar.
Ria Hettinga behaalde in de klasse Z met Stal Hettinga’s Allure 191,5 punten. In de klasse ZZ was Ria succesvol met Wybe VW die met 198,5 punten een 1e prijs verdiende! Fia Tubben
reed met Tjeerd van de Bijschuur naar 190 punten.
Wedstrijdverslag november 2022
Veel wedstrijden, winstpunten en prijzen in november!
Op 5 november startte Lian Steneker met Dancer in Bolsward in de klasse B, categorie E. Met 180 en 195 punten was er voor haar een prachtige 1e prijs! In de categorie D reed Martine Atsma met Bella donna’s proud 2 mooie proeven die beloond werden met 186 en 188,5 punten.
Jenna Boes was op 6 november in Gorredijk met Dagmar fan Sweach. Met 182 en 189,5 punten was er voor haar een 3e prijs in de klasse L1.
In Koudum kwam Lian Steneker op 12 november met Dancer in de klasse B tot 183 en 182,5 punten. Martine Atsma verdiende met Bella donna’s proud 184 punten.
Leslie Agricola reed op 12 november in Harich met Elvis LA naar een mooie score van 182,5 en 189,5 punten in de klasse L2. Zij mocht een 3e en een 2e prijs in ontvangst nemen!
Op 13 november startte Jenna Boes in Franeker met Dagmar fan Sweach in de klasse L1 en verdiende een mooie 2e prijs met 182,5 punten!
Lian Steneker kwam met Dancer aan de start in Harich op 19 november en mocht met 188 en 183 punten een 3e prijs in ontvangst nemen!
Op 20 november reed Iety Sijbesma in Bolsward met Humphrey in de klasse ZZL naar een mooie 214 punten.
Tijdens het springconcours dat op 20 november in Sonnega werd gehouden kwam Gerbrig Faber aan de start met haar nieuwe troef Quinton van de Beuzerink TN. Het was de eerste wedstrijd voor deze combinatie en met 2 foutloze parcoursen was dit een prima debuut!
Veel Oorsprong leden aan de start in Joure op 25 november. In de klasse B was er succes voor Rianna Sijtsma die met Geeske fan Joarumeleane met 194 en 195 punten tweemaal een 2e prijs in ontvangst mocht nemen! Annemiek Posthumus kwam met Djurre in de baan en verdiende 180,5 en 183,5 punten. Hieke Osinga nam met Aise met 188 punten een mooi winstpunt mee naar huis. In de klasse L1 deed Aalwina Melchers het prima met Hayco fan Sweach met 192 en 184,5 punten en een mooie 2e prijs! Voor Anneke Rijpkema met Jeltsje fan Lytssypenstien waren er 181,5 en 186 punten. Iris Seefat reed met Frieda in de klasse L2 tweemaal 183 punten bijelkaar.
In Sonnega was er op 26 november een selectiewedstrijd voor de klasse M1 en M2. Tessa Boersma reed met Macho naar een score van 180,5 punten in de klasse M2.
Elsbeth Gulmans kwam met Wybren van de Pôle in Oudega SM in de klasse M1 tot het mooie resultaat van 185,5 en 190,5 punten wat haar een 3e en een 2e prijs opleverde!
Op 27 november was er in Oenkerk een selectiewedstrijd voor de klasse B. Lian Steneker verdiende met Dancer 182,5 punten en mocht met 191 punten voor de tweede proef een mooie 7e prijs in ontvangst nemen!
Friesian Talent Cup
Op 12 en 13 november werden in onze manege selectiedagen gehouden voor deze competitie voor 3 jarige Friese paarden met dressuuraanleg. Christina Dijkstra presenteerde Jaakje fan Wettersicht en dit werd beloond met 69 punten. Ze is hiermee gekwalificeerd voor de instructiedag (halve finale) op 17 december in Balkbrug. Veel succes daar!
Mennen
Op 20 november kwam Age Okkema aan de start in Oudega SM. Met Ela Sterre fan de Mersken had hij een score van 181,5 en 186 punten en verdiende een mooie 2e prijs in de klasse ZZ. In Franeker op 27 november succes voor Angela Hoekman en Ria Hettinga. In de klasse L startte Ria met Emma fan’t Haskerlan en met 196 en 191,5 punten mocht zij een 1e prijs in ontvangst nemen! Ook een 1e prijs was er voor Angela die met Blomke fan Nylanzate in de klasse M 186,5 en 184 punten scoorde! In de klasse ZZ startte Ria met Wybe VW met een mooie score van 190,5 en 195,5 punten en met Zilver fan Sweltsjes State die 190 en 182 punten verdiende.

 

Horses2fly KFPS sportcompetitie

Afgelopen weekend is er een selectiewedstrijd voor de Horses2fly KFPS sportcompetitie verreden in de manege.
Ook een flink aantal “Oorsprongers” waren van de partij. Op zaterdag in de klassen M1 t/m ZZL en zondag B t/m L2.

In de klasse M1 maakte Christina Dijkstra haar debuut met Fleur O. Dit was zeker niet onverdienstelijk. Met 206,5 punten behaalde dit duo een tweede prijs. Nynke Schievink- Andringa startte haar Wybe VW en kwamen uit op 203,5 punten. Dit leverde het duo een prachtige vierde prijs op.
Ryanne de Vries reed haar Kay V. naar 180,5 punten.

Het was het weekend van de debuten voor Christina. Met Benito van de Warande startte zij voor het eerst Z2. Met 210 punten pakte ze ook in deze klasse de tweede prijs.

In de klasse B maar liefst zes deelnemers van de vereniging. Dyan Rijpkema startte Setske fan Fjildsicht en reed naar 185,5 punten. Wilma Reijenga maakte haar debuut met Guusje fan Westermeer. Dit duo pakte ook direct hun eerste winstpunt met 186,5 punten. Annemiek Posthumus reed Djurre naar 189,5 punten.
Rianna Sijtsma kwam met Geeske fan Joarumeleane op een mooie 191 punten. Joke Bouwhuis en Amy van der Heide waren aan elkaar gewaagd. Joke reed haar Beant naar 195 punten en Amy had met Bink fan Geertje Z net een half puntje meer; 195,5 punten. Ingeborg Sijperda haalde met Duco Dooitze 197,5 punten en viel daarmee net buiten de prijzen.

In de klasse L1 werd de club ook sterk vertegenwoordigd. Elise Lemmers startte haar Aise en nam een mooi winstpunt mee naar huis met 181 punten.
Dyan Rijpkema kwam na ’s ochtends in de B, ook van start met Wiebren van de Lytse Geast. Hiermee haalde ze exact het zelfde aantal punten als met Setske, 185,5 punten. Net een puntje meer was er voor Jenna Boes met Dagmar fan Sweach. Zij kwamen tot 186,5 punten.
Aalwina Melchers en Hayco fan Sweach startten hun tweede wedstrijd. Dit duo kwam uit op 203 punten en pakten daarmee de derde prijs!

In de klasse L2 maakte Arianne Hoekstra met Hayco J. fan ’t Zijperland haar debuut. Met 188 punten zeker niet onverdienstelijk!

Gefeliciteerd allen met de behaalde resultaten!

Wedstrijdverslag oktober 2022.

Op 8 oktober werd er in Koudum door Oorsprong leden meegedaan aan het springconcours. Bij de pony’s deed Ylsa Sijbrandij mee in de categorie B met een hoogte van 0,40. Haar Mr.Macho deed heel erg zijn best en sprong twee 1e prijzen bij elkaar met een prachtig foutloos tweede parcours en een stijl van 66,0. Voor Jildou Hoekman was er succes met Stal Hettinga’s Donder. In de categorie D met een hoogte van 0,40 had zij een foutloos parcours en een stijl van 67,5 en verdiende zo een mooie 1e prijs! Ook Lysanne Melchers deed het prima met Prince Charming. In de categorie B met een hoogte van 0,50 had ook zij een mooi foutloos parcours met een stijl van 68,5.
Isa Leenstra was goed op dreef met Gheisha Gomez die in de categorie D (hoogte 0,80) een foutloos parcours neerzette.
Rick van der Wal kwam aan de start (hoogte 1,00) met Lex en Happy Feet. Met beide behaalde hij een foutloze ronde en met Happy Feet leverde hem dit een 1e prijs op!
In Sonnega kwam Joke Bouwhuis op 9 oktober aan de start met Beant. Hun debuut in de klasse B leverde hen een keurige 187 en 185 punten op. Leslie Agricola had in de klasse L2 met Tinka LA een mooie score van 196,5 en 194 punten.
Op 15 oktober maakte Nynke Schievink met Wybe VW in Joure haar debuut in de klasse M1. Met een totaal van 186,5 punten had ze hiermee meteen een mooie 3e prijs te pakken!
Lian Steneker en Hiske Jellesma kwamen met hun jonge pony’s voor het eerst op wedstrijd uit in Bakkeveen op 16 oktober. In de klasse B verdiende Hiske met Joystar
een mooie 180,5 en 184,5 punten. Lian scoorde met Dancer 186 en 185 punten en mocht een 2e prijs mee naar huis nemen! Jildau Booi deed in Sonnega mee aan het springen met Twinkle in de categorie D met een hoogte van 0,70. Ze zette keurig een foutloos parcours neer met een stijl van 65,5.
In Vinkega startte Iris Boersma op 29 oktober met Merlot Grand Cru en reed in de klasse L2 185,5 en 186 punten bij elkaar. In de klasse L1 kwam Romy Muurling met Anna fan Meren State tot 182,5 en 180 punten.
Isa Leenstra kwam met Gheisha Gomez in Joure aan de start. In de klasse B verdiende zij 187,5 en 191 punten en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen! Ook een 2e prijs was er voor Leslie Agricola die met Tinka LA in de klasse M1 193,5 punten scoorde!
Op 30 oktober reed Rianna Sijtsma met Geeske fan Joarumeleane in Oudega SM naar een mooie score van 186 en 187 punten in de klasse B. In de klasse ZZL was er succes voor Iety Sijbesma die met Humphrey met 210 en 214 punten een 2e prijs in de wacht sleepte!
Wedstrijdverslag mennen
Tijdens de wedstrijd op 10 oktober in Oudega SM kwamen de menners van De Oorsprong weer goed voor de dag! In de klasse L een mooi resultaat voor Ria Hettinga die met Stal Hettinga’s Doerak 187,5 en 194 punten scoorde en een 1e prijs in ontvangst mocht nemen! Wiesje van der Woude verdiende met Grytsje fan’e Oasterein 182 punten.
Ook in de klasse M ging het prima voor Ria. Met Wybe VW was er voor haar met 189 en 191,5 punten opnieuw een 1e prijs! En in de klasse Z zette Ria dit succes gewoon door met Zilver fan Sweltsjes State: met 192,5 en 198,5 punten maar liefst twee 1e prijzen! Een zeer succesvolle dag voor Ria Hettinga!
Wiesje van der Woude scoorde met Lyske fan’e Ald Feart een mooie 182,5 punten. Age Okkema startte Unique Prinseske F in de klasse ZZ met 188,5 en 180 punten en verdiende met Ella Sterre fan de Mersken 184,5 en 188,5 punten.
Fia Tubben behaalde in de klasse ZZ een prachtig resultaat met Tjeerd van de Bijschuur. Haar 199 en 196 punten waren goed voor tweemaal de 1e prijs!
Horses2fly mencompetitie
Op 23 oktober was er in Barsingerhorn succes voor Wilma Reijenga die met Jonas van de Miedweg in de klasse M uitkwam. Met een prachtige score van 204 en 201 punten mocht zij twee 1e prijzen in ontvangst nemen! Met Guusje fan Westermeer kwam daar in de klasse B met 180,5 punten nog eens een mooie 2e prijs bij. Leslie Agricola scoorde met Hidde fan Skarren in de klasse B 182 punten en verdiende hiermee de 1e prijs! In de klasse ZZ deed Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur goede zaken. Met 191 en 183 punten mocht zij tweemaal de 2e prijs in ontvangst nemen!
Horses2fly Mencompetitie
In Assen ging op 25 september de indoor competitie van de Horses2fly Sportcompetitie mennen van start. Angela Hoekman pakte deze eerste wedstrijd meteen mee en mende in de klasse M met Wieke fan Buma een mooie 190 en 185,5 punten bij elkaar. Ook in de klasse Z was er een winstpunt voor haar met Blomke fan Nylanzate.
De tweede wedstrijd werd verreden op 1 oktober in Oenkerk. Wilma Reijenga pakte haar eerste winstpunt in de klasse B met Guusje fan Westermeer. In de klasse L startte Leslie Agricola met Feitse GL met een mooie 187,5 en 189,5 punten als resultaat. Ook weer een
winstpunt voor Angela Hoekman met Wieke fan Buma in de klasse M.
Succes in de klasse M voor Ria Hettinga die met Zilver fan Sweltsjes State een 1e en een 2e prijs in de wacht sleepte met 194 en 191,5 punten!
Wilma Reijenga maakte met Jonas van de Miedweg haar debuut in het M. Met 184,5 en 198,5 punten een 3e en een 1e prijs!
In de klasse Z was Ria Hettinga wederom zeer succesvol, nu met Stal Hettinga’s Allure. Met 193,5 en 195,5 punten verdiende zij twee 1e prijzen!
Een prachtig begin van het winterseizoen!
Wedstrijdverslag september 2022
Jelle van der Kooi: Kampioen ereklasse!!!
Tijdens het Indoor Tolbert op 24 september werd dit kampioenschap voor de sjees verreden. In een sterk deelnemersveld liet Jelle met Tjitte VDK de meest constante verrichting zien en werd gehuldigd met het oranje kampioenslint en het Wilhelmus. Een prachtige bekroning van een sterk tuigseizoen van deze combinatie!
Op 16 september werd tijdens de Centrale Merriekeuring in Harich de finale verreden van de Pavo Fryso dressuur bokaal. Christina Dijkstra had zich hiervoor geplaatst met 77,6 punten met haar 5 jarige merrie Fleur O. Tijdens de finale was er voor haar een prachtige 2e plaats met 77,8 punten!
In Koudum was er een kringwedstrijd Tusken Waad en Klif op 17 september met veel Oorsprong deelnemers. In de klasse B behaalde Lysanne Melchers met haar Feerwerder Prince Charming 2 mooie winstpunten in de dressuur en bij het springen was ze succesvol in de categorie B (0,50). Met een foutloos parcours en een stijl van 73,5 mocht ze een 1e prijs in ontvangst nemen! Voor Ylsa Sijbrandij met Mr.Macho was er met 189,5 punten een mooie 2e prijs! Daarnaast ging het ook prima met het springen met een foutloos parcours (categorie B, 0,40) en een stijl van 71.
Jildau Booi was met Twinkle goed op dreef met een foutloos parcours (categorie D, 0,40) en een stijl van 70. Ook een foutloze ronde voor Isa Leenstra met haar Gheisha Gomez in de categorie D (0,80).
Anne Greta Atsma wist met Ti Sento ondanks een paar springfoutjes twee 1e prijzen in de wacht te slepen in de categorie E (1,00)!
Ingrid Jellesma reed met Jelka Dieni tweemaal een foutloos parcours met een stijl van 71 en verdiende hiermee een 3e prijs!
Amarens de Vries startte met Bolena Ventura in de klasse L1 met 183,5 punten en Tessa Boersma verdiende met Macho in de klasse M1 184 punten.
Iety Sijbesma had met Humphrey een prima dag! In de klasse ZZL scoorde zij 62,571% en 65,714% en mocht een 1e prijs in ontvangst nemen!
In Joure beleefde Aalwina Melchers op 24 september een prima debuut met haar nieuwe troef Hayco fan Sweach: in de klasse L1 een mooie score van 192,5 en 193,5 punten en een 2e prijs!
Op 25 september weer een kringwedstrijd Tusken Waad en Klif, ditmaal in Harich. Ook hier weer Oorsprong succes! In de klasse B behaalde Lysanne Melchers met Prince Charming een prachtige score van 196 en 187 punten. Zij verdiende daarmee een 1e prijs! Ook het springen ging prima met een foutloos 2e parcours met een stijl van 72. Anne Greta Atsma had in de klasse M1 een mooie score van 193 punten en bij het springen leverde een foutloos parcours haar een 1e prijs op! Tessa Boersma startte in de klasse M1 met Macho met een mooi resultaat van 189 en 196,5 punten.
Amarens de Vries had succes met Bolena Ventura in de klasse L1. Met 195 punten mocht zij een 1e prijs in ontvangst nemen! Ook de tweede proef leverde een mooi winstpunt op.
In de klasse Z1 waren er knappe winstpunten voor Renata Breimer met Andryske fan’e Ywert met 213,5 punten en Froukje van der Schaaf met Rika v.d. Toarnwerterleane met 212 punten. Iety Sijbesma had succes in de klasse ZZL. Met Humphrey scoorde zij 224 en 222 punten en dit leverde een mooie 2e prijs op!
Bij het springen was Rick van der Wal goed op dreef met Happy Feet. Zijn eerste parcours (1.00) was met 0 strafpunten en een stijl van 72,5 goed voor een 2e prijs! Ook succes voor Jildou Hofstee met Falandro: een foutloos tweede parcours (1,20) bezorgde haar een 2e prijs!
TWEEMAAL BRONS VOOR RIA HETTINGA
Wedstrijdverslag augustus 2022
In augustus werden nog 2 selectiewedstrijden gehouden voor de Pavo Fryso bokaal voor dressuuraanleg. Op 12 augustus plaatste Christina Dijkstra zich in Haskerhorne bij de 5-jarige merries voor de halve finale met Fleur O en op 28 augustus in Koudum bij de 6-jarige hengsten met Benito van de Warande.
De halve finales worden op 14 en 15 september op de Centrale Keuring in Harich verreden. Veel succes daar!
Succes voor Ria Hettinga tijdens de Hippiade in Ermelo! Voor haar was er in dit sterke deelnemersveld tweemaal een 3e plaats. In de klasse L liep Wybe VW een keurige 66,667% bij elkaar en in de klasse M was Stal Hettinga’s Allure goed op dreef met 67,125%. Voor Ria tweemaal brons op het podium! Ook de andere Oorsprong deelnemers lieten zich goed zien in Ermelo: Arianne Hoekstra, Anita Kosse, Angela Hoekman, Leslie Agricola en Fia Tubben.
19 Augustus kwam Wilma Reijenga met Bjinse R.V. in de baan in Joure. In de klasse Z1 behaalden ze hun eerste felbegeerde winstpunt!
Op 20 augustus kwam Ylsa Sijbrandij met haar pony Mr. Macho aan de start in Bolsward. In de klasse B verdiende zij 185 punten en mocht een 1e prijs in ontvangst nemen! Jildau Booi kwam met Twinkle tot 182,5 punten en viel maar net buiten de prijzen.
In de klasse L1 een mooie score voor Leslie Agricola die met Elvis LA met 199 en 200 punten tweemaal een 2e prijs verdiende! In de klasse L2 met Tinka LA kwam daar nog eens een 2e prijs bij met 194 en 194,5 punten.
Froukje van der Schaaf kwam met Rika v.d. Toarnwerterleane in de klasse Z1 tot een mooie score van 60,571% en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen!
Tijdens de wedstrijd in Sint Johannesga op 27 augustus deed Iris Boersma het prima met Merlot Grand Cru. Haar score van 205,5 en 192,5 punten leverde haar een 1e prijs op in de klasse L1! Voor Tessa Boersma was er ook een mooi resultaat in de klasse M1 met Macho: 184 en 194 punten.
In Koudum werd op 28 augustus de laatste selectiewedstrijd gehouden van de Alrako dressuur competitie. Jenna Boes startte met Dagmar fan Sweach in de klasse B en verdiende
183,5 en 191 punten. In de klasse L1 was Arianne Hoekstra goed bezig met Hayco J fan’t Zijperland. Met een prachtige score van 199,5 en 207 punten verdiende zij een 4e en een 2e
prijs. En ook heeft zij zich nu als 6e geplaatst voor de finale op 18 september in Ermelo!
In de klasse L2 had Christina Dijkstra met Aat van de Wolwarren een mooie score van 196 punten.
WILMA EN RIA KAMPIOEN, LESLIE RESERVEKAMPIOEN
Afgelopen zondag werd de finale van de Horses2fly KFPS sportcompetitie mennen verreden in Tolbert. “De Oorsprong” was met een flinke delegatie vertegenwoordigd. Door middel van selectiewedstrijden kon je je door middel van plaatsingspunten selecteren voor de finale. De resultaten uit de selecties telden voor 60% mee, de finale voor 40%. Daarmee was de vorm van de dag dus ook nog erg belangrijk.
In de klasse B kwamen maar liefst drie combinaties aan de start. Wiesje van der Woude startte de jonge merrie Grytsje fan ‘e Oasterein (v Rommert). Ze behaalden twee nette winstpunten en reden in de finale naar twee vijfde plaatsen. In het eindklassement is het een plekje hoger geworden en kwamen ze terecht op een keurige vierde plaats.
Het was stuivertje wisselen met Andre Haverkamp en Rutmer (v. Maurus). Ook voor Andre twee nette winstpunten en hij kwam in de finale uit op twee vierde plaatsen. In het eindklassement een nette vijfde plaats.
Leslie Agricola bewijst dat de vorm van de dag heel belangrijk is. Met haar hengst Hidde fan Skarren (v Markus) behaalde ze tijdens de finale een tweede en een eerste plaats met 190 en 206,5 punten. Daarmee maakte ze de finale nog enorm spannend en is Leslie nipt reservekampioen geworden. Een super prestatie!
In de klasse L ging Wilma Reijenga met haar Jonas van de Miedweg (v. Maurits) als favoriet de finale in. Dan moet je het nog maar even waar maken. Met super punten van 202 en 205 was er geen twijfel over mogelijk. Wilma is de kampioen in de klasse L!
Ria Hettinga en Angela Hoekman kwamen uit in de klasse M. Angela reed Blomke fan Nylanzate (v. Jisse) naar 196 en 200,5 punten en behaalde daarmee een derde en een vierde plaats. In het eindklassement betekende dit een vierde plaats voor Angela.
Ria kwam van start met Stal Hettinga’s Allure (v. Tsjalle). Ook Ria had de favorietenrol voor deze klasse te pakken. Ria en Allure hebben het ook waar gemaakt. Met 209,5 en 207 behaalden ze twee tweede plaatsen. Genoeg om het kampioenschap te pakken!
Gefeliciteerd allen met deze fantastische resultaten!
Wedstrijdverslag augustus 2022
In augustus werden nog 2 selectiewedstrijden gehouden voor de Pavo Fryso bokaal voor dressuuraanleg. Op 12 augustus plaatste Christina Dijkstra zich in Haskerhorne bij de 5-jarige merries voor de halve finale met Fleur O en op 28 augustus in Koudum bij de 6-jarige hengsten met Benito van de Warande.
De halve finales worden op 14 en 15 september op de Centrale Keuring in Harich verreden. Veel succes daar!
Succes voor Ria Hettinga tijdens de Hippiade in Ermelo! Voor haar was er in dit sterke deelnemersveld tweemaal een 3e plaats. In de klasse L liep Wybe VW een keurige 66,667% bij elkaar en in de klasse M was Stal Hettinga’s Allure goed op dreef met 67,125%. Voor Ria tweemaal brons op het podium! Ook de andere Oorsprong deelnemers lieten zich goed zien in Ermelo: Arianne Hoekstra, Anita Kosse, Angela Hoekman, Leslie Agricola en Fia Tubben.
19 Augustus kwam Wilma Reijenga met Bjinse R.V. in de baan in Joure. In de klasse Z1 behaalden ze hun eerste felbegeerde winstpunt!
Op 20 augustus kwam Ylsa Sijbrandij met haar pony Mr. Macho aan de start in Bolsward. In de klasse B verdiende zij 185 punten en mocht een 1e prijs in ontvangst nemen! Jildau Booi kwam met Twinkle tot 182,5 punten en viel maar net buiten de prijzen.
In de klasse L1 een mooie score voor Leslie Agricola die met Elvis LA met 199 en 200 punten tweemaal een 2e prijs verdiende! In de klasse L2 met Tinka LA kwam daar nog eens een 2e prijs bij met 194 en 194,5 punten.
Froukje van der Schaaf kwam met Rika v.d. Toarnwerterleane in de klasse Z1 tot een mooie score van 60,571% en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen!
Tijdens de wedstrijd in Sint Johannesga op 27 augustus deed Iris Boersma het prima met Merlot Grand Cru. Haar score van 205,5 en 192,5 punten leverde haar een 1e prijs op in de klasse L1! Voor Tessa Boersma was er ook een mooi resultaat in de klasse M1 met Macho: 184 en 194 punten.
In Koudum werd op 28 augustus de laatste selectiewedstrijd gehouden van de Alrako dressuur competitie. Jenna Boes startte met Dagmar fan Sweach in de klasse B en verdiende
183,5 en 191 punten. In de klasse L1 was Arianne Hoekstra goed bezig met Hayco J fan’t Zijperland. Met een prachtige score van 199,5 en 207 punten verdiende zij een 4e en een 2e
prijs. En ook heeft zij zich nu als 6e geplaatst voor de finale op 18 september in Ermelo!
In de klasse L2 had Christina Dijkstra met Aat van de Wolwarren een mooie score van 196 punten.

Leslie Agricola: Kampioen Damesklasse tuigen voor de concourswagen!
Op 4 september werd het kampioenschap damesklasse in Norg gehouden. Het terrein was moeilijk
berijdbaar door de droogte maar dat bleek geen probleem voor krachtpatser Feitse GL! Net op tijd
terug van een blessure werd hij door Leslie naar de eerste plaats gereden en mochten zij het
kampioenslint in ontvangst nemen! Weer een prachtig succes erbij voor de toch al imposante erelijst
van deze combinatie. Gelukgewenst!!!

Age Kelderhuis: Fries Kampioen Ringsteken!
Op 10 september werd in Bolsward het Fries Kampioenschap Ringsteken verreden. De beide
deelnemende verenigingen hebben in het voorjaar en zomer elk hun eigen ringsteek competitie en
komen aan het eind van het seizoen bij elkaar om in het kampioenschap uit te maken wie de beste
combinatie menner/ringsteekster is. Er werd gestreden door 7 combinaties van Het Friese Tuigpaard
die met sjees en in Fries kostuum rijden en 7 combinaties van De Friese Aanspanning die met
authentieke rijtuigen rijden. Kampioen werd Age Kelderhuis met steekster Bertine Smit die met 84
punten op de eerste plaats eindigden! Bij de huldiging werd de Gouden Zweep overhandigd aan Age
en kreeg Bertine de eresjerp omgehangen. Op een mooie 3 e plaats eindigde Sybren Reijenga met
dochter Alice als steekster met 78 punten. Gelukgewenst!!!

Wedstrijdverslag juli 2022
Ook in de zomermaanden nog veel Oorsprong leden op wedstrijd!
Op 9 juli verdiende Jildau Booi met haar pony Twinkle een mooi winstpunt in Vinkega in de klasse B met 183 punten. Op 21 juli werd op de Sumarreheide bij Garijp naast de fokdag ook dressuur gereden. In de klasse B startte Jenna Boes die met Dagmar fan Sweach een winstpunt binnen haalde. Christina Dijkstra verdiende met Aat van de Wolwarren 188 en 189 punten in de klasse L2.
In het weekend van 22, 23 en 24 juli werden tijdens het Concours Koudum goede resultaten behaald. Bij de pony’s had Lysanne Melchers zowel bij de dressuur als het springen succes met haar Feerwerder Prince Charming. Bij de A/B pony’s werd de klasse B en L1 in combinatie verreden en dit leverde Lysanne (klasse B) twee prachtige 1e prijzen op met 188,5 en 205 punten! En daarbij kwamen nog 2 oranje rozetten bij het springen BB/B met
twee foutloze parcoursen en een stijl van 68 en 75! Een super dag voor Lysanne!
Ylsa Sijbrandij deed het met Mr.Macho heel goed met 180 en 198 punten en viel hiermee maar net buiten de prijzen.
Bij de paarden werd de klasse L1 en L2 in combinatie verreden en hierbij dubbel succes voor Leslie Agricola. Met Elvis LA (L1) verdiende ze een 1e en een 3e prijs met 190 en 188 punten.
Met Tinka LA (L2) werden het twee 2e prijzen met 189 en 191 punten!
Christina Dijkstra kwam met Fleur O in de klasse L2 tot een prachtig totaal van 203 en 199,5 punten en verdiende hiermee een 2e en een 3e prijs. Ook was ze hiermee de beste Friese combinatie over 2 proeven wat haar een mooie sponsor deken opleverde!
Sjoukje Hoeksma startte met Deejay in de klasse L2. Ze scoorde op 12 juni in Harich al 185,5 en 191 punten, en mocht nu met 183,5 en 185 punten een 4e prijs in ontvangst nemen!
Houkje de Lange verdiende een mooie 189,5 punten met Madansa.
In de klasse M1 kreeg Lia Mous met Double Expression 61,5% en viel hiermee maar net buiten de prijzen.
Op 24 juli verscheen Romy Muurling succesvol aan de start in De Blesse. Met Anna fan Meren State mocht zij in de klasse B met een prachtige score van 205 punten een 3e prijs in ontvangst nemen!
Op 30 juli werd een Alrako KFPS selectiewedstrijd verreden in Boazum. In de klasse B startte Wytske Sijbrandij met Ysa en mocht met een mooie score van 188 en 203,5 punten een 3e
prijs in ontvangst nemen! Jenna Boes reed met Dagmar fan Sweach 180,5 en 191 punten bij elkaar. In de klasse L1 deed Arianne Hoekstra goede zaken met Hayco J. fan’t Zijperland.
Haar beide proeven werden beloond met 197 punten en een 3e en 2e prijs! Met Amber O had zij in de klasse L2 een mooie score van 200 en 190,5 punten
Wedstrijdverslag juni 2022
Op 12 juni werden de Noordelijke Kampioenschappen SGW gehouden in Vinkega.
Jildou Hofstee deed hier aan mee met haar paard Falandro in de klasse L. Haar dressuurproef werd beloond met 184,5 punten, het springen ging prima met 0 strafpunten en ook in de cross
geen fouten in de hindernissen. Dit bracht haar op een keurige 9 e plaats met een totaal van 38,5 punten. Een mooie prestatie!
In het weekend van 24 t/m 26 juni werd in Bolsward weer het jaarlijkse Heamiel concours georganiseerd met deelname van veel Oorsprong leden.
Op vrijdag was er in de klasse B mooi resultaat voor Madzen Ferdinands die met Famke fan Wettersicht een 2e prijs in ontvangst mocht nemen met 206 en 189,5 punten!
Ook voor Amarens de Vries was er met Bolena Ventura in de klasse L1 een mooie 2e prijs met 194,5 punten!
In de klasse L2 was er tweemaal prijs voor Christina Dijkstra die met Fleur O met 193 en 201 punten een 4e en een 3e prijs mee naar huis mocht nemen. Arianne Hoekstra verdiende met
Amber O met 185,5 en 191,5 punten ook nog een 5e prijs. Houkje de Lange scoorde met Madansa B 182,5 punten.
Lia Mous startte met Double Expression in de klasse M1 en verdiende 182 punten.
Op zaterdag kwam Arianne Hoekstra opnieuw aan de start, nu zeer succesvol met Hayco J. fan ’t Zijperland. Met een super score van 204 en 202 punten was er voor haar een 1e en een
2e prijs in de klasse L1!
Ook was het de beurt aan de pony’s op zaterdag. Lysanne Melchers deed in de categorie B mee aan het springen met haar Feerwerder Prince Charming. Het ging super goed en met
twee foutloze parcoursen en een stijl van 70,0 en 72,5 verdiende zij maar liefst twee 1e prijzen! In de dressuur klasse B kwam daar nog eens een mooie 2e prijs bij dankzij een score
van 187 en 190 punten! Diezelfde 2e prijs was er ook voor Ylsa Sijbrandij met Mr. Macho, zij kreeg hetzelfde aantal punten van de jury: 187! Ook Jildau Booi liet met Twinkle twee keurige proeven zien die beloont werden met 183 en 181,5 punten.
Op zondag weer dressuur voor de paarden. Madzen Ferdinands startte Famke fan Wettersicht in de klasse B en verdiende 182,5 en 186 punten. Voor Romy Muurling met Anna fan Meren State was er een score van 180,5 en 182,5 punten.
In de klasse L1 ging het super met Leslie Agricola die met Elvis LA met 201,5 en 200,5 maar liefst twee 1 e prijzen in ontvangst mocht nemen! Met Tinka LA kwam daar in de klasse L2
nog eens een 4e prijs bij dankzij 190,5 en 196,5 punten! Christina Dijkstra startte met Setske fan Fjildsicht en verdiende met 184 en 199,5 punten een mooie 3e prijs!
Houkje de Lange had ook een prima resultaat met tweemaal 191,5 punten met Madansa B en Iris Seefat had een mooie score van 187,5 punten met Frieda.
Op 26 juni was er ook in De Blesse een wedstrijd. Hier kwam Iris Boersma aan de start met
Merlot Grand Cru in de klasse L1. Met een prima resultaat van 191 en 202 punten verdiende
ze hier een 3 e en een 2 e prijs mee!
Horses2fly mencompetitie
In Gorredijk was op 17 juni de derde wedstrijd van de Horses2fly mencompetitie.
In de klasse B was het Leslie Agricola die met Hidde fan Skarren met 180 en 191,5 punten een welverdiende 2e prijs in ontvangst mocht nemen! Ook Wiesje van der Woude met Grytsje fan’e Oasterein, Johan Hielkema met Ilja út’e Reiden en André Haverkamp met Rutmer konden weer een mooi winstpunt bijschrijven.
Ria Hettinga had succes met Fenna ut’e Reiden in de klasse L. Zij mocht met 196 punten huiswaarts met een 1e prijs!
In de klasse M wederom succes voor Ria Hettinga. Ditmaal mocht zij met Stal Hettinga’s Allure met 189,5 en 192,5 punten een 1e prijs in ontvangst nemen! Ook Angela Hoekman was prima op dreef met Blomke fan Nylanzate. Haar 190 en 189,5 punten bezorgden haar
een mooie 2e prijs!
Fia Tubben deed het met Tjeerd van de Bijschuur super in de klasse Z. Met 196,5 en 193 punten was er voor haar een 1e en een 2e prijs! Ria Hettinga scoorde met Wynvrouwe fan Stal Redia een mooie 191,5 punten.
Anita Kosse Kampioen!
Op 11 juni waren de Noorderlijke Kampioenschappen Dressuur en Vaardigheid in Sonnega.
Anita Kosse nam deel met haar paard Heel Mooi aan het onderdeel Vaardigheid, en met groot succes! Met slechts 3 strafpunten en een snellere tijd dan de nummer 2 werd ze als kampioen uitgeroepen in de klasse L, enkelspan paard! Super gedaan! En hiermee is Anita ook geselecteerd voor deelname aan de Hippiade op 23 augustus in Ermelo! Alvast heel veel succes gewenst!
Bij het mennen dressuur was er voor Anita met Heel Mooi ook nog een keurige score van 62,875% in de klasse B. Leslie Agricola viel met Hidde fan Skarren net buiten de prijzen met 65,792%. Foekje van der Meulen startte met Trefynys Maestro bij de enkelspan pony’s in de klasse L en behaalde 63,708%. Ria Hettinga kwam met Wybe VW in deze klasse bij de paarden tot 64,958% en met Fenna út’e Reiden 63,084%. Leslie Agricola scoorde met Feitse GL 64,167%
In de klasse M deed Angela Hoekman goede zaken met Blomke fan Nylanzate. Met een totaal van 64% was er voor haar een mooie 2e plaats! Dit bracht haar op het podium als reservekampioen in de klasse M en ze is hiermee ook geselecteerd voor deelname aan de Hippiade! Ria Hettinga mende haar Stal Hettinga’s Allure naar 62,459% en in de klasse Z bracht Wynfrouwe fan Stal Redia haar naar 60,959%. Fia Tubben eindigde met Tjeerd van de Bijschuur met 61,209% net buiten de prijzen, op een 4e plaats.
Wedstrijdverslag mei 2022
Op 8 mei werd in Vinkega een Haflingerwedstrijd georganiseerd. Lieneke Yntema was van de partij met Röschen van Frankenastate. Het werd voor haar een topdag met 187 en 194,5
punten en twee 1e prijzen!
In Joure kwam Nynke Schievink aan de start met Wybe VW en verdiende twee mooie winstpunten in de klasse L2 met 182 en 185 punten.
Op 14 mei was er in Harich een selectie wedstrijd van onze kring Tusken Waad en Klif met veel Oorsprong deelnemers. Leslie Agricola deed in de klasse L1 goede zaken met Elvis LA.
Met een score van 64,5% mocht zij een 1e prijs in ontvangst nemen! Voor Arianne Hoekstra was er een mooie 2e prijs met 63,167% voor Hayco J. fan’t Zijperland. In de grote groep L2
was er nog net prijs voor Christina Dijkstra met Rykman die met 65,583% 8e werd. Leslie verdiende met Tinka LA 60,667%.
In de klasse Z1 een mooi resultaat van 62,071% voor Christina met Benito van de Warande.
Bij de pony’s klasse M1 deed Tessa Boersma mee met Macho en kreeg 61,750% en Anne Greta Atsma verdiende met Ti Sento 60,250%.
Ook tijdens de jubileumeditie van het CH Joure op 20-21-22 mei veel Oorsprong inbreng!
Mennen:
In de klasse B groot succes voor Leslie Agricola met Feitse GL die met 202,5 en 195 punten maar liefst twee 1e prijzen mee naar huis mocht nemen!
In de klasse L maakte Ria Hettinga een droom debuut met Wybe VW. Met 191 en een superscore van 204 punten was er voor deze combinatie een 1e prijs en had zij tevens de hoogste
dagscore te pakken! Ook voor Foekje van der Meulen was er een prachtige 1e prijs met 189,5 en 198 punten met Trefynys Maestro. Met Fenna út ‘e Reiden verdiende Ria 187 en 193 punten.
Angela Hoekman startte Blomke fan Nylanzate in de klasse M met een mooie score van 194 punten. In de klasse Z was het weer Ria Hettinga die nu met Wynfrouwe fan stal Redia 180 en 187 punten in de wacht sleepte. Age Okkema startte in de klasse ZZ en mocht tweemaal een 1e prijs in ontvangst nemen voor 193,5 en 184 punten met Dietmer fan’e Ridderdyk! Met Djuwke fan’t Oost verdiende hij 183,5 en 180 punten.
Dressuur:
Bij de pony’s in de klasse B verdiende Lysanne Melchers met haar Feerwerder Prince Charming een mooie 193,5 en 183 punten. Jildou Hoekman zette met Stal Hettinga’s Donder ook een mooie proef neer met 192 punten. In de klasse M1 haalde Anne Greta met Ti Sento weer een winstpunt binnen met 180,5 punten.
Bij de paarden startte Romy Muurling met Anna fan Merenstate in de klasse B en verdiende een mooi winstpunt met 181 punten. Leslie Agricola beleefde een super weekend in Joure!
Naast het mensucces ook onder het zadel in de klasse L1 met Elvis LA succes! Met 207,5 en 200 punten mocht zij twee 1e prijzen in ontvangst nemen en had zij de hoogste score van de
ochtend!
Arianne Hoekstra verdiende met Hayco J. fan’t Zijperland een prachtige 2e prijs met 191 en 198 punten! Amarens de Vries pakte er met Bolena Ventura ook weer een winstpunt bij met 181,5 punten.
Succes voor Christina Dijkstra met Rykman in de klasse L2. Met een prachtige score van 192,5 en 207,5 punten mocht zij een 1e prijs in ontvangst nemen! Ook weer prijs voor Leslie, nu met Tinka LA. Met 199 punten was er een 3e prijs voor haar!
In de klasse Z1 startte Christina ook nog met Benito van de Warande wat haar met 229,5 punten een mooie 5e prijs opleverde!
En dan kwam tenslotte aan het eind van de maand Romy Muurling in De Blesse aan de start met Anna fan Merenstate met een mooi resultaat van 191,5 punten in de klasse B.
Horses2fly Mencompetitie Harich
In Harich werd op 22 mei de eerste competitie van dit buitenseizoen verreden met veel Oorsprong inbreng!
Het was een top dag voor Leslie Agricola die met Hidde fan Skarren in de klasse B een 1e prijs verdiende met 206,5 punten en ook nog een 2e prijs met 198 punten!
Wyp de Boer reed met Duco Dooitze naar 193 en 184,5 punten en mocht een 4e prijs in ontvangst nemen! Voor André Haverkamp was er een mooie score van 193,5 punten met Rutmer. Wiesje van der Woude deed het prima met Grytsje fan’e Oasterein met 187 en 182,5 punten. En ook een keurige uitslag voor Anita Kosse met Heel Mooi van 191,5 punten.
Wilma Reijenga beleefde een super debuut in de klasse L met Jonas. Met een score van 200 en 186,5 punten mocht zij huiswaarts met een 2e prijs! Ria Hettinga zette een keurige score neer met Fenna út’e Reiden met 191 en 180 punten.
Groot succes was er voor Ria Hettinga in de klasse M. Met Stal Hettinga’s Allure verdiende zij maar liefst 198 en 202 punten, goed voor twee 1e prijzen!
Ook in de klasse Z behaalde Ria goede resultaten met Wynvrouwe fan Stal Redia. Met 183 en 195 kon ze een 2e prijs in ontvangst nemen! Fia Tubben deed het prima met Tjeerd van de Bijschuur met 188 en 194 punten.
Age Okkema startte een aantal paarden in de klasse ZZ. Mooi resultaat was er met Dietmer fan’e Ridderdijk die met 196 en 197 punten tweemaal een 2e prijs verdiende! Met Ytje Hester fan de Mersken scoorde hij 194 punten, met Djuwke fan’t Oost 188 en Brecht fan Galing State 183 punten.
Onderlinge KNHS wedstrijd 7 mei
Op zaterdag 7 mei organiseerde de wedstrijdcommissie een onderlinge KNHS wedstrijd. Een KNHS wedstrijd welke alleen was opengesteld voor leden van de Oorsprong. Een mooie oefening richting de selecties.
Pony’s
B A/B/C: Lysanne Melchers pakte tweemaal de eerste prijs met haar Prince charming met 187 en 184 punten. Ylsa Sijbrandij behaalde een mooi winstpunt met 183 punten.
B D/E: Hier pakte Martine Atsma tweemaal de eerste prijs. Ze haalde een dik winstpunt met 188 punten.
M1 cat D/E: Tessa Boersma behaalde twee eerste prijzen en een winstpunt met 188,5 punten.
Paarden
Klasse B:
Ingeborg Sijperda reed haar Duco Dooitze naar 189,5 punten en een eerste prijs.
Romy Muurling en Anna fan Meren-state moesten er in de eerste proef nog wat in komen, maar knalden in de tweede proef naar maar liefst 200 punten en een eerste prijs.
Wytske Sijbrandij pakte met Ysa twee winstpunten met 181 en 181,5 punten.
Klasse L1/L2:
Arianne Hoekstra had een goede dag. Met Hayco J. fan ’t Zijperland pakte ze maar liefst 4 winstpunten met 198 en 199 punten in de L1. Ze pakte hiermee een eerste en een tweede prijs.
Christina Dijkstra en Arianne hebben stuivertje gewisseld. Christina pakte met Rykman 182,5 en 202 punten in de L2, ook voor Christina een eerste en een tweede prijs.
Houkje de Lange reed haar Madansa B naar 181,5 en 181 punten. Amarens de Vries en Bolena Ventura zijn ook weer los. Deze combinatie behaalden een mooie winstpunt met 186 punten.
Klasse Z1: Christina Dijkstra kwam van start met Benito van de Warande. Met 223,5 punten was de eerste prijs overtuigend voor Christina. In de tweede proef was de eerste prijs voor Wilma Reijenga met Bjinse RV.
Klasse ZZL: Iety Sijbesma- de Vries deed goede zaken met Humphrey. Iety behaalde een winstpunt en twee eerste prijzen.
Wedstrijdverslag April 2022
De start van het buitenseizoen begon op 2 april zeer nat in Sint Johannesga!
Door de vele regen stond de buitenbak blank en kon maar 1 proef gereden worden. Maar dat was voor Iris Boersma met Merlot Grand Cru geen probleem. In de klasse B reed zij met een geweldige
score van 214 punten naar een welverdiende 1e plaats!
Tessa Boersma mocht in de klasse L2 met haar stoere pony Macho met 187,5 punten een 3e prijs in ontvangst nemen.
Ook bij de paarden werd goed gereden. In de klasse B was Anneke Rijpkema met Jeltsje fan Lytssypernstien goed op dreef. Haar 192 punten waren goed voor een 4e prijs! Dyan Rijpkema met Setske fan Fjildsicht en Romy Muurling met Anne fan Meren State verdienden 182,5 punten. In de klasse L2 was er succes voor Christina Dijkstra die met Hugo van’t Boshuys met 197,5 punten een 2e prijs mee kon nemen! Ook Leslie Agricola kon met Tinka
LA een winstpunt bijschrijven met 180 punten.
Op 9 april was er in Harich een kringwedstrijd Tusken Waad en Klif. Bij de pony’s werd deelgenomen door Martine Atsma met haar D pony Bella donna’s proud (roepnaam Tina). In
de klasse B was er voor haar een mooi winstpunt met 181 punten. Voor Anne Greta Atsma was er succes met Ti Sento in de klasse L2. Met 189,5 en 194 punten mocht zij een 2e en een 1e prijs in ontvangst nemen! Bij het springen deden zij ook goed mee in de categorie E, ze noteerden in beide parcoursen slechts 4 strafpunten.
Bij de paarden startte Wilma Rijenga met Teatske fan Rij’n Gean in de klasse B en verdiende 181 en 181,5 punten. Renate van der Werf deed het heel goed met Gamble in de M1. Met 191 punten mocht zij een 1e prijs in ontvangst nemen!
Ook een succesvolle dag voor Iety Sijbesma met Humprey in de klasse ZZL. Met 216 en 220,5 punten verdiende zij twee 2e prijzen!
In Bakkeveen kwam Jenna Boes aan de start op 17 april. In de klasse L2 was ze goed op dreef met Marrit fan de Klaster. Haar 210,5 en en 193 punten waren goed voor twee 2e prijzen! In
De Blesse op 24 april was er opnieuw een 2e prijs voor haar met 189 en 186 punten!
Mennen
Op 10 april werd er op het marathonterrein een menwedstrijd georganiseerd waarbij veel Oorsprong leden van de partij waren.
In de druk bezette klasse B was Leslie Agricola de grote winnaar! Dankzij een super score van 198 en 209 punten mocht zij met Feitse GL tweemaal de 1e prijs in ontvangst nemen!
Gooitzen Wester had mooi resultaat met Ferre fan HovenierWester met tweemaal 188 punten. Wiesje van der Woude deed daar met Grytsje fan’e Oasterein niet veel voor onder:
188 en 187 punten. André Haverkamp zette twee keurige proeven neer die beide werden gewaardeerd met 185 punten.
Wytske Sijbrandij deed het prima met Tyncke: 184 en 180 punten. Wyp de Boer liet een mooie stijgende lijn zien met Duco Dooitze met 180 en 194 punten.
In de klasse L waren Wytske Sijbrandij met Ysa en Ria Hettinga met Fenna út’e Reiden aan elkaar gewaagd met respectievelijk 185 en 184 punten.
Fia Tubben deed het prima met Tjeerd van de Bijschuur in de klasse Z. Met een score van 185 en 192 punten was er voor haar een mooie 2e prijs!
Wedstrijdverslag maart 2022
Weer mooie resultaten voor Oorsprong leden in maart!
In Bolsward kwam Houkje de Lange op 5 maart aan de start met Madansa B. In de klasse L1 was ze goed op dreef en mocht met 195,5 en 187,5 punten tweemaal een 3e prijs in ontvangst nemen! In de klasse L2 deed Jenna Boes goede zaken met Marrit fan’e Klaster. Met 193,5 en 193 punten mocht zij een 2 e prijs mee naar huis nemen! Ook waren er winstpunten voor Lia Mous met Double Expression: 181,5 en 184,5 en Moniek ten Boom met Foppe: 183,5.
In Vinkega startte Margreet Bouwhuis met Margje O in de klasse L1 wat haar een mooie 187 punten opleverde. Christina Dijkstra kwam met Benito van de Warande in de klasse Z1 tot 204,5 punten en verdiende hiermee een 2e prijs!
Er werd gesprongen in Sonnega op 7 maart.
Jildou Hofstee kwam met Falandro aan de start in de klasse L. Het 1e parcours werd foutloos afgelegd, in het 2e parcours 4 strafpunten. Lian Steneker sprong met haar C pony Chance in
de klasse B een hoogte van 70 cm. Ook haar 1 e parcours was foutloos met een stijl van 65.
En ook voor haar 4 strafpunten in het 2e parcours met een stijl van 70.
Anne Greta Atsma sprong met E pony Ti Sento in de klasse B een hoogte van 90 cm. Voor haar 2 foutloze parcoursen met een stijl van 70!
Op 11 maart kwam Tessa Boersma in Vinkega in de baan met Macho. In de L2 had zij een prima score met 189 en 189,5 punten.
In Bakkeveen verdiende Wilma Reijenga op 15 maart haar eerste winstpunt met Daaikje Ymkje K in de klasse B met 180 punten. Goed voor een 3e prijs! En daarna kwamen er in
Joure nog 2 winstpunten bij op 18 maart. Daar kwam ook Annemiek Posthumus aan de start die met Djurre haar eerste winstpunt in de klasse B kon verwelkomen met 183,5 punten.
Ook een winstpunt voor Romy Muurling die met Anna fan Meren State 180,5 punten kreeg.
Lysanne Melchers was prima op dreef met haar Prince Charming. In de klasse B verdiende zij 186,5 en 190,5 punten en mocht twee 1e prijzen in ontvangst nemen!
Op 29 maart was er succes voor Iris Seefat in Bakkeveen. Met Juffrouw P startte zij voor het eerst in de klasse L1 en mocht meteen twee 1e prijzen mee naar huis nemen met 198,5 en
200 punten! Ook Jildou Hofstee had een prima debuut in de klasse L2. Met Falandro haalde ze de eerste winstpunten binnen met tweemaal 185 punten.
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, paardrijden en paard
Texelweekend 2022
Afgelopen weekend zijn vijf leden van de Oorsprong afgereisd naar Texel voor een wedstrijdweekend. De meiden zijn donderdag vertrokken en hebben vrijdag en zaterdag wedstrijden gestart, met succes! De jury’s waren wat overdonderd door alle friese paarden, het werd ze zwart voor ogen, maar hebben ze wel gewaardeerd.
Elise Lemmers kwam met haar Aise uit in de klasse B. Zij behaalden 198,5 punten en een derde prijs, 187,5 punten en een tweede prijs, en 196 punten en een 3e prijs. Ze nemen maar liefst 5 winstpunten mee naar huis.
Wilma Reijenga heeft de merrie Teatske fan Ry ‘n Gean gestart. Deze nieuwe combinatie behaalde 193,5 en 187 punten in de klasse B. En dit op hun nog pas tweede wedstrijd!
Boudelot Hermans maakte op Texel haar wedstrijddebuut met Nanke Trude A. Best een uitdaging op zo’n meerdaags evenement. Ook voor Boudelot is het eerste winstpunt binnen!
Iris Seefat kwam in de klasse L1 van start met Juffrouw P. Deze combinatie had wat last van spanning maar haalde desondanks 186, 187, 190 en 215,5 punten. Met deze laatste score pakten ze een eerste prijs! Deze combinatie kan na dit weekend 6 winstpunten noteren.
Jildou Hofstee heeft 1.20m gesprongen. Vrijdag in het eerste parcours behaalde ze met vier strafpunten en een scherpe tijd een eerste prijs.
In het tweede parcours bleef deze combinatie foutloos.
Zaterdag reed ze nog twee mooie rondes, een keer foutloos en een keer vier strafpunten.
Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, paard en buitenshuis
Kan een afbeelding zijn van 4 mensen, mensen die paardrijden, staande mensen, paard en buitenshuis
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, paardrijden en paard
Kringwedstrijd tusken waad en klif Koudum
Afgelopen weekend werden er weer diverse mooie resultaten neergezet door onze leden tijdens de kringwedstrijd in Koudum.
Paarden
Lieneke Yntema startte Rosschen van Franckenastate in de klasse B. Zij behaalden twee winstpunten met 181 en 191,5 punten.
In de klasse M1 reed Renate van der Werf haar Gamble naar 182 punten.
Pony’s:
Een succesvolle dag voor Lysanne Melchers. Zij startte haar pony Prince Charming in de B dressuur cat AB en behaalde een mooi winstpunt met 180,5 punten.
Deze toppers hebben ook nog twee rondjes 40cm gesprongen. Beide ronden foutloos en in het eerste parcours een eerste prijs!
Ylsa Sijbrandij kwam ook aan de start in de klasse B dressuur cat AB. Zij behaalden 183 punten.
Anne Greta Atsma reed haar Ti Sento in de klasse L2 naar maar liefst 194,5 en 201 punten. Ook Anne Greta behaalde met haar tweede proef een eerste prijs!
Tessa Boersma maakte haar debuut in de klasse M1 met Macho. Dit mag een droomdebuut genoemd worden. Ze behaalden 200 en 196 punten en hebben dus al vier winstpunten. Ook Tessa won een eerste prijs.
Kan een afbeelding zijn van 4 mensen, staande mensen en paard
Wedstrijdverslag februari 2022
Naast alle finales en kampioenschappen waren er in februari natuurlijk ook nog veel gewone wedstrijden waar Oorsprong leden aan mee deden.
In Vinkega kwam Elise Lemmers op 5 februari aan de start met Aise. In de klasse B noteerde zij een mooi resultaat met 191,5 en 188,5 punten.
Ook op 5 februari veel Oorsprong leden aan de start in Koudum.
Lysanne Melchers reed op haar pittige Prince Charming in de klasse B keurig naar 187 en 184,5 punten. Ook een mooi winstpunt voor Isa Leenstra met Gheisha Gomez met 181 punten. In de klasse L2 succes voor Anne Greta Atsma. Met haar pony Ti Sento scoorde zij 188,5 en 194 punten en mocht een 2e en 1e prijs in ontvangst nemen! Lian Steneker startte met Chance in de klasse M1 en noteerde 62,333 % en 60.000%. Anne Femke de Groot had in de klasse Z2 met Leonardo DiCaprio mooi resultaat met 63,625% en 63,205%.
In Harich werd er succesvol gesprongen door Jildou Hofstee met Falandro. In de klasse L was deze combinatie tweemaal foutloos en met een tijd van 38,08 was dit goed voor een 2e prijs!
Op 13 februari kwam Marissa Visser in Cornwerd aan de start met Doutzen fan’t Uytkom. In de klasse B verdiende zij 185,5 punten.
Er werd ook gemend! In Oudega SM zette Wiesje van der Woude op 20 februari haar Lyske fan’e Ald Feart voor de concourswagen en verdiende een mooie 4e prijs met 191 punten in de klasse Z. Met Grytsje fan ‘e Oasterein maakte Wiesje haar debuut in de klasse B. Een prachtig debuut met 183 en 190 punten.
Op 26 februari deed Elise Lemmers goede zaken in Sonnega. Met Aise in de klasse B was er voor haar met 201 en 198 punten een 2e en een 3e prijs! Voor Hieke Osinga met haar Aise ook twee winstpunten met 180,5 en 181 punten. In de klasse L1 reed Houkje de Lange twee constante proeven die beide goed waren voor 183 punten.
Anneke Rijpkema reisde af naar Gorredijk en haar proeven met Jeltsje fan Lytssypenstien in de klasse B waren goed voor 180 en 193 punten.
Succes voor Jenna Boes op 27 februari in Franeker. Met Marrit fan de Klaster verdiende zij met 186,5 en 189 punten een 3e en 2e prijs in de klasse L2.
In Haskerhorne werden de beide B proeven van Lysanne Melchers met Prince Charming gelijk beoordeeld met 182,5 punten en reed Anne Greta Atsma met Ti Sento in de klasse L2 184 punten bij elkaar.
Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, mensen die paardrijden, staande mensen, paard en buitenshuis
Menbattle
Vijdagavond 11 maart was het eindelijk weer tijd voor de jaarlijkse men battle tussen de Gaasterlandse Aanspanning en psv De Oorsprong! Na een corona onderbreking kon er nu weer gestreden worden om de eer en de beker. En gestreden werd er! In de manege van Gaasterland bonden de beste 10 deelnemers van onze men competitie de sportieve strijd aan met 10 menners van Gaasterland. Iedereen deed super zijn/haar best en met 1971,5 tegen 1920 punten ging de overwinning uiteindelijk naar psv De Oorsprong!
Super gedaan door Wilma Reijenga, Sybren Reijenga, Henny Stegenga, Age Kelderhuis, Linda Wester, Harm Stegenga, Fia Tubben, Wiesje van der Woude, Harrie Tubben en Leslie Agricola!
Aan het eind van de avond kon Lammert Jager de beker in ontvangst nemen en die krijgt weer een jaar lang een ere plekje in onze kantine!
Topper van de avond was Fia Tubben – vd Stoep met maar liefst 209 punten! Alle deelnemers en supporters bedankt en gefeliciteerd!
Kan een afbeelding zijn van 4 mensen en staande mensen
???????????????? ???????????????? ????????????????????, ???????????????????????????? ???????????????????????? ???????? ???????????????? ???????????????? ???????????????? ???????????????? ???????????????????? ???????????? “???????? ????????????????????????????????????”
Om nog maar even in olympische termen te blijven. In het weekend van 19 en 20 februari werden de finales van de Horses2fly KFPS sportcompetitie verreden.
PSV de Oorsprong was in deze competitie stevig vertegenwoordigd. Maar liefst tien deelnemers zijn doorgedrongen tot de finale.
Zaterdagochtend kwamen als eerste Arianne Hoekstra en Iris Seefat in de baan. Ze kwamen uit in de klasse B onder het zadel. Arianne en Hayco J. fan ’t Zijperland kwamen vanaf plaats 8 als startpositie, maar hebben met een ijzersterke finaleproef een sprong in het klassement gemaakt. Uiteindelijk net naast het podium op een hele mooie vierde plaats. Iris Seefat kwam met Juffrouw P. vanaf de vierde positie in de selecties. Zij hebben dit weten om te zetten in een bronzen positie in het eindklassement.
In de klasse L1 kwam Jenna Boes van start met Marrit van de Klaster. Zij eindigden op een keurige elfde plaats. Zondag kwam Elsbeth- Gulmans van Hofwegen van start met Wybren van de Pôle. In de klasse M1 haalden zij een prachtige zevende positie.
Zaterdagavond kwamen de menners in de baan.
In de klasse B stond Wilma Reijenga er heel goed voor. Ze had alle selectiewedstrijden gewonnen, maar op zo’n finale moet het dan allemaal ook nog maar even lukken. Wilma maakte alle verwachtingen waar, wist ook de finaleproef te winnen en mag zich kampioen klasse B mennen noemen. Daarnaast won ze tevens de kür op muziek en was ze de best geplaatste JongKFPS’er. Als klap op de vuurpijl pakte Wilma ook nog eens de tinnen menner, de prijs voor de overall kampioen mennen.
Leslie Agricola en haar Feitse GL. reden een goede finaleproef en eindigden net naast het podium op een vierde plaats.
In de klasse L kwam Linda Wester- Visser van start met Ferre fan HovenierWester. Linda wist met de imposante Ferre hun vierde plaats in de selecties om te zetten in brons.
Fia Tubben- van der Stoep liet de afgelopen weken al een stijgende lijn zien. Onlangs is Fia met haar Tjeerd van de Bijschuur kampioen mennen district noord geworden in de klasse M. In de Horses2Fly KFPS sportcompetitie gingen ze als derde geplaatste de finale in. In de finale zetten ze de stijgende lijn door. Daardoor hebben ze de derde positie om weten te zetten in goud. Zij mogen zich daarmee kampioen mennen klasse M noemen.
In deze klasse was het brons voor Ria Hettinga met Wynvrouwe fan Stal Redia. Wiesje van der Woude reed Lyske fan ‘e Ald Feart naar een vierde plaats.
In de klasse Z/ZZ had Ria Hettinga nog een ijzer in het vuur. Met Cea fan Stal Redia wist zij zich te verzekeren van het zilver.
Voor Ria was het daarmee nog niet klaar. Ze heeft Cea fan Stal Redia en Landsvrouwe fan Stal Redia samen ingespannen voor het kampioenschap dubbelspannen. Met een fijne proef stelden zij het brons veilig.
Foto: Johanna Faber
FINALISTEN HORSES2FLY KFPS SPORTCOMPETITIE
In het weekend van 18,19 en 20 februari vindt de finale van de Horses2fly KFPS sportcompetitie plaats. Er hebben zich diverse “oorsprongers” geplaatst voor de finales:
Dressuur:
Klasse B:
4- Iris Seefat – Juffrouw P
8 – Arianne Hoekstra – Hayco J fan ‘t Zijperland
Klasse M1:
7- Elsbeth Gulmans- van Hofwegen – Wybren van de Pôle
Mennen
Klasse B:
1- Wilma Reijenga – Jonas van de Miedweg
5- Leslie Agricola – Feitse G.L.
Klasse L:
4- Linda Wester- Visser – Ferre fan HovenierWester
Klasse M:
1- Ria Hettinga – Wynvrouwe fan stal Redia
3- Fia Tubben- van der Stoep – Tjeerd van de Bijschuur
4- Wiesje van der Woude – Lyske fan ‘e ald feart
Klasse Z/ZZ:
Ria Hettinga – Cea fan stal Redia
SUCCES ALLEN!
FIA KAMPIOEN!
Op zaterdag 5 februari is Fia Tubben-van Der Stoep kampioen klasse M mendistrict noord geworden. Met haar Tjeerd van de Bijschuur mende ze naar een topscore van maar liefst 69,583%
Een prachtige prestatie. Gefeliciteerd Fia!????????
Daarnaast kwam Ria Hettinga met Wynvrouwe fan Stal Redia in de klasse M tot een mooie score van 65.000% en Wiesje van der Woude zat er ook prima bij met Lyske fan’e Ald Feart en 61,000%.
In de klasse B was er mooi resultaat voor Gooitzen Wester met Ferre fan HovenierWester met 62,417%, Wilma Reijenga met Jonas van de Miedweg met 61,667% en Leslie Agricola met Feitse G.L. met 60,250%. Linda Wester startte Ferre in de klasse L met als resultaat een keurige 63,167%
Wedstrijdverslag Januari 2022
Vanaf 15 januari mochten er weer meetmomenten uitgeschreven worden.
In Bolsward startte Anne Femke de Groot op 16 januari met haar pony Leonardo di Caprio in de klasse Z2. In deze selectieproef voor het Fries Kampioenschap zette deze combinatie een prachtige score neer van 240 punten! Iety Sijbesma reed met haar Humphrey in de klasse Z2 naar een mooie 211 punten.
Op 22 januari was er een selectiemoment in Franeker. Lian Steneker kwam met haar pony Chance uit in de klasse M1 en verdiende met 184 punten een ticket voor het FK!
Sjoukje Hoeksma deed een dag later goede zaken in Koudum. In de klasse L1 verdiende ze met Deejay 190,5 en 192 punten.
In Sneek was er een selectiemoment op 23 januari. In de klasse L1 veel Oorsprong deelnemers! Leslie Agricola startte met Elvis LA en deed het prima met 191 punten.
Jenna Boes deed daar niet veel voor onder met Marrit fan de KLaster en 190 punten. Ook Houkje de Lange kon een mooie 183,5 punten in ontvangst nemen.
In de klasse L2 kwam Leslie met haar 2e paard aan de start, met Tinka LA resulteerde dat in 182,5 punten.
Horses2fly Dressuurcompetitie.
Op 29 januari werd een selectiemoment voor de horses2fly KFPS sportcompetitie onder het zadel verreden. Een succes voor Arianne Hoekstra met Hayco J fan’t Zijperland. In de klasse B konden zij met een super score van 202,5 punten een tweede plaats veiligstellen. Voor Iris Seefat was er met Juffrouw P ook een prachtige score van 196,5 punten en een derde plaats. In de klasse L1 startte Jenna Boes met Marrit fan de Klaster. Ook voor haar een super goed resultaat met 204 punten en een mooie 3e plaats.
Er staan nu nog twee selectiewedstrijden op de agenda en daarna volgt de finale die in het weekend van 18 t/m 20 februari wordt gehouden in Sonnega. De beste combinaties uit elke klasse krijgen hiervoor een uitnodiging.
Mennen
Tijdens het meetmoment in Oudega SM op 16 januari reed Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur in de klasse M naar een prima resultaat van 200 en 200,5 punten. Wiesje van der Woude verdiende met Lyske fan’e Ald Feart tweemaal 185 punten.
Age Okkema bracht 3 paarden uit in de klasse ZZ. Wietske fan Murnserdyk deed het prima met tweemaal 202,5 punten, Belle v/d Bokkefarm verdiende 197,5 en 192,5 punten en ook een mooie score voor Zonne RS met 199 en 197,5 punten.
Horses2fly Mencompetitie.
De laatste selectie wedstrijd van de Horses2fly mencompetitie werd gehouden in Harich.
In de klasse B had Wilma Reijenga een succesvolle dag met Jonas van de Miedweg. Met 205 en 200 punten mochten zij de hoogste selectiepunten bijschrijven. Leslie Agricola verdiende met Feitse GL 195,5 en 198 punten. Linda Wester startte met Ferre fan HovenierWester in de klasse L en deed het prima met 200,5 en 195 punten. Ria Hettinga reed met Annie fan’e Hearresyl 184 en 181,5 bijelkaar.
In de klasse M mooie punten voor Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur: 198,5 en 201 en voor Wiesje van der Woude met Lyske fan’e Ald Feart: 187 en 183,5.
Succes was er ook voor Ria Hettinga in de klasse Z. Met Cea fan Stal Redia verdiende zij 186,5 en 189 punten.
2021
Wedstrijdverslag December 2021
Voordat de verscherpte corona maatregelen weer zorgden voor een wedstrijd-stop konden begin december toch nog een aantal mooie uitslagen genoteerd worden.
Op 4 december kwam Elise Lemmers met Aise aan de start in Koudum. In de klasse B verdiende zij met 188,5 punten een mooie 6e prijs. Leslie Agricola startte met Elvis LA in de klasse L1 en verdiende 181,5 punten. De klasse M1 was een selectieproef voor het Fries Kampioenschap. Elsbeth Gulmans kwam met Wybren van de Pôle tot het mooie totaal van 186,5 punten en mocht de 3e prijs in ontvangst nemen.
Isa Leenstra reisde op 11 december met haar pony Gheisha Gomez naar Gorredijk. In de klasse B verdiende deze combinatie 183,5 punten.
Ook op 11 december een wedstrijd in Harich. Leslie Agricola kwam met Elvis LA aan de start in de klasse L1. Met een super score van 203 punten was er voor haar een 4e prijs.
Houkje de Lange kwam met Madansa B in de klasse L1 tot een mooi resultaat van 187,5 punten.
Leslie Agricola startte met Tinka LA in de klasse L2 en verdiende 188,5 punten in deze selectieproef voor het Fries Kampioenschap.
Iris Seefat kwam in Oenkerk van start met Juffrouw P. in de klasse B. Ook dit was een selectiewedstrijd. Met 188,5 en 194 kunnen ze weer twee winstpunten bijschrijven. Tevens haalden ze een vierde prijs.
Horses2Fly Mencompetitie.
Op 13 december 2021 werd in Sonnega de vierde competitie ronde gehouden.
Wilma Reijenga deed goede zaken in de klasse B met Jonas van de Miedweg. Met een superscore van 199,5 mocht zij de 1e prijs mee naar huis nemen! Voor Leslie Agricola met Feitse GL was er ook een mooi resultaat met 185,5 punten.
In de klasse L mocht Linda Wester met Ferre fan HovenierWester 180 punten in ontvangst nemen.
Succes was er voor Ria Hettinga met Wynvrouwe fan Stal Redia in de klasse M. Met 197 punten verdiende deze combinatie de 1e prijs!
Ook mooie punten voor Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur, 187 punten en Wiesje van der Woude met Lyske fané Ald Feart, 185 punten. Ria Hettinga verdiende met haar tweede paard in de M, Stal Hettinga’s Allure, 181 punten.
Ook in de klasse Z ging de overwinning naar Ria Hettinga. Met Cea fan Stal Redia verdiende zij met 187,5 punten wederom een 1e prijs!
Een zeer succesvolle dag voor onze leden!
Horses2fly KFPS Dressuurcompetitie
Naast de menners is er ook een competitie voor de dressuurruiters en hun friezen. Hier de resultaten van de wedstrijdruiters van de Oorsprong.
Oenkerk 15 oktober
In de eerste wedstrijd van deze friezencompetitie meteen groot succes voor Arianne Hoekstra. In de klasse B kwam ze met Hayco J. fan ’t Zijperland tot een score van 206,5 en 197 punten en mocht twee 1e prijzen in ontvangst nemen! Marissa Visser had met Doutzen fan’t Uytkom ook een prima resultaat met 191,5 en 190,5 punten en een mooie 4e prijs.
Jenna Boes startte met Marrit fan de Klaster in de klasse L1 en verdiende 196,5 en 181 punten. Voor Margreet Bouwhuis was er met Margje O een mooi resultaat met 180 en 185,5 punten en een 6e prijs.
Elsbeth Gulmans kwam met Wybren van de Pôle uit in de klasse M1 en haar proef werd beloond met 183,5 punten.
Balkbrug 30 oktober
Iris Seefat had hier met Juffrouw P een topdag! In de klasse B werden haar proeven gewaardeerd met 198,5 en 200 punten en mocht ze twee 1e prijzen mee naar huis nemen.
Sint Nicolaasga 6 en 7 november
Een grote deelname van onze eigen leden die in alle klassen vertegenwoordigd waren!
In de klasse B wederom succes voor Iris Seefat met Juffrouw P. De 193 punten van deze combinatie waren goed voor de 4e prijs. Arianne Hoekstra en Hayco J. fan’t Zijperland deden het prima met 190 punten. Ook waren er mooie winstpunten voor Harm de Ruiter met Deftige Mariska: 184 punten, Marissa Visser met Doutzen fan’t Uytkom: 183 punten en Dyan Rijpkema met Wiebren fan de Lytse Gaest: 181 punten.
In de klasse L1 startte Jenna Boes met Marrit fan de Klaster en scoorde 186,5 punten.
Margreet Bouwhuis verdiende 180 punten met Margje O.
Joke Woudstra kwam met Wabe aan de start in de klasse L2 en mocht 189,5 punten noteren.
In de klasse M1 zette Elsbeth Gulmans met Wybren van de Pôle een superscore neer van 208,5 punten en mocht de 1e prijs in ontvangst nemen!
Wilma Reijenga kwam met Bjinse R.V. aan de start in de klasse M2 en verdiende 183 punten. Voor Froukje van der Schaaf was er een score van 181 punten met Rika v.d. Toarnwerterleane.
In de klasse Z1 was er voor Christina Dijkstra met Wardy 509 een prima resultaat met 67,059%.
Friesian Talent Cup
Op 20 en 21 november werden de selectiewedstrijden voor deze competitie voor driejarige Friese paarden met dressuuraanleg in onze manege gehouden. Met 55 deelnemers op zaterdag en 48 deelnemers op zondag waren de dagen goed gevuld! Christina Dijkstra kwam met Hidde fan Dulve in de baan. De presentatie werd beloond met 68 punten. Hiermee hebben ze zich geplaatst voor de volgende ronde, de instructiedag die op 19 december wordt gehouden in Balkbrug. Veel succes daar!
Foto’s: www.johannafaber.nl

Horses2fly Mencompetitie 2021/2022

Geweldige resultaten van onze menners bij de 3 competitie rondes die tot dusver zijn verreden!
Oenkerk 3 oktober:
In de klasse M had Fia Tubben een vliegende start met Tjeerd van de Bijschuur. Met 199 en 196 punten mocht zij maar liefst 2 eerste prijzen mee naar huis nemen!
Wiesje van der Woude verdiende met Lyske fan’e Ald Feart met 188 punten een 2e prijs. Angela Hoekman kwam met Wieke fan Buma tot 186 en 189,5 punten en ook voor haar was er een 2e prijs.
Ria Hettinga mende met Wynvrouwe fan Stal Redia 184,5 en 181 punten bijelkaar.
In de klasse Z startte Ria Hettinga met Cea fan Stal Redia. De 2 proeven werden door de jury gewaardeerd met 201 en 199 punten, dit leverde haar 2 eerste prijzen op!
Barsingerhorn 24 oktober: Hier was er groot succes voor Wilma Reijenga met Jonas van de Miedweg. In de klasse B werden beide proeven beloond met 203 punten en kon ze 2 eerste
prijzen in ontvangst nemen!
In de klasse M startte Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur. Ook nu weer voor haar een hoge score! Met 196 en 198 punten verdiende deze combinatie een 1e prijs. Ook succes voor Wiesje van der Woude met Lyske fan’e Ald Feart. Met een prima score van 197 en 191 punten verdiende zij een 2e prijs. Voor Angela Hoekman met Wieke fan Buma was er een totaal van 187 en 183 punten.
Sint Nicolaasga 14 november:
In onze eigen manege zette Wilma Reijenga met Jonas van de Miedweg een superscore neer in de klasse B: met maar liefst 220 punten liet zij de concurrentie ver achter zich en mocht naar huis met de 1e prijs!
In de klasse L startte Linda Wester met Ferre fan HovenierWester en verdiende een keurige 186,5 punten. Foekje van der Meulen waagde zich met haar Trefynys Maestro tussen het
Friese geweld en deed het prima met een score van 187 punten.
Een prima dag was het ook voor Ria Hettinga. In de klasse M mende zij Wynvrouwe fan Stal Redia met 196,5 punten naar de 1e prijs. Daarnaast verdiende zij met Stal Hettinga’s Allure
181 punten. De proef van Fia Tubben met Tjeerd van de Bijschuur werd beloont met 187 punten.
In de klasse Z was Ria Hettinga met Cea fan Stal Redia goed voor 190,5 punten en een mooie 2e prijs.
Menwedstrijd Harich 23 oktober
Ria Hettinga kwam met Wynvrouwe fan Stal Redia aan de start en deed goede zaken in de klasse M. Er was een 2e prijs met 186 punten en een 1e prijs met 191,5 punten voor deze
combinatie. In de klasse Z werden de proeven met Cea fan Stal Redia beloond met 185,5 en 183 punten.
Gefeliciteerd allen!
Foto’s: Johanna Faber.
Johanna heeft van elke klasse op deze dag foto’s gemaakt. Wil je deze bekijken en nabestellen? www.johannafaber.nl
De start van het indoorseizoen is goed verlopen voor een aantal leden!
 
Op zaterdag 2 oktober startte Christina Dijkstra Fleur O. in Vinkega in de klasse L2. Zij reed naar 194 en 202 punten en een tweede prijs. In dezelfde klasse kwam ze aan de start met Amber O. en behaalde 192,5 punten.
Tessa Boersma behaalde met haar pony Macho in de klasse L2 183 en 191,5 punten en konden een tweede prijs mee haar huis nemen.
 
Renske Marrit Atsma is op 4 oktober naar Cornwerd geweest. Met haar paard Date kwam ze uit in de klasse L1 waar ze naar 184,5 punten en een derde prijs reden.
 
Elise Lemmers en Wilma Reijenga zijn op 9 oktober naar Sonnega afgereisd. In de klasse B reed Elise haar fries Aise naar 188 punten. Wilma reed Bjinse RV in de klasse M1 naar 181 en 184 punten en een tweede prijs.
 
Op 16 oktober is Joke Woudstra in Gorredijk aan de start gekomen. Met Wabe reed zij in de klasse L2 naar 191,5 punten en een tweede prijs.
Anneke Rijpkema startte in Sneek. Zij maakte haar debuut in de wedstrijdbaan met Jeltsje fan Lytssypenstien in de klasse B. Ze behaalden 181 en 190,5 punten en een tweede prijs!
 
17 oktober was er een springconcours in Sonnega. Anne Greta Atsma reed de pony Ti Sento naar een foutloos parcours en in het tweede parcours een balk. In beide parcoursen een stijl van 70!
 
Op 20 oktober startte Gerbrig Faber in Tolbert in de klasse B. Met Kaleidoscope Biddy reed ze naar 195 en 188,5 punten.
 
Op 23 oktober was er in Koudum een bixie wedstrijd. Lysanne Melchers behaalde heel knap een tweede prijs in de B1 dressuur met 101 punten. Nog meer succes voor Lysanne en Prince charming, in de klasse A springen behaalden ze 35 punten en een tweede prijs.
 
Op 30 oktober kwamen meerdere leden aan de start tijdens een dressuurwedstrijd in Joure.
Anneke Rijpkema reed Jeltsje fan Lytssypenstien naar 189,5 en 181,5 punten.
Bij de pony’s reed Isa Leenstra de merrie Geisha Gomez naar 186 punten. Gerbrig Faber mocht met 182,5 punten een tweede prijs in ontvangst nemen en is nu startgerechtigd in de klasse L1!
Wedstrijduitslagen
Afgelopen twee weken zijn er weer verschillende oorsprongers actief geweest in de wedstrijden.
Op 25 september reisde Wilma Reijenga af naar een meetmoment in Emmeloord. Zij startte twee paarden in de klasse M1. Met Bjinse RV nam zij twee winstpunten mee naar huis met 186,5 en 190 punten. Jonas van de Miedweg liep naar 186 en 187,5 punten. Ook met Johan behaalde ze daarmee 2 winstpunten, wat deze combinatie M2 startgerechtigd maakt!
Op 26 september was er een kringwedstrijd TWK in Harich.
In de klasse B kwam Dyan Rijpkema tot 188 punten en een vierde prijs. Elise Lemmers reed naar 183 en 189,5. Deze laatste score leverde haar een mooie derde prijs op.
In de klasse L1 was de Oorsprong sterk vertegenwoordigd. Margreet Bouwhuis startte Margje O. Met 186,5 punten behaalde ze een vierde prijs. Arianne Hoekstra kwam aan de start met Amber O. Deze combinatie reed naar 185,5 en 193,5 punten. Jenna Boes reed Marrit van de Klaster naar 180,5 en 193,5 punten. Dit maakte dat Arianne en Jenna een gedeelde derde prijs behaalden.
In de klasse L2 kwam Renske Marrit Atsma van start. Met de ruin Date behaalde ze een score van 183,5 punten.
Christina Dijkstra is op zondag 3 oktober naar Vinkega afgereist. Daar startte ze twee merries in de klasse L2. Amber O. liep naar 192,5 punten. De jonge merrie Fleur O. behaalde 194 en 202 punten en een vierde prijs.
Op zondag 3 oktober vond tevens de eerste selectie van de Horses2Fly KFPS sportcompetitie mennen plaats in Oenkerk. In de klasse M kwamen maar liefst vier “Oorsprongers” van start. Ria Hettinga startte Wynfrouwe fan stal Reidia en behaalde 181 en 184,5 punten. Wiesje van der Woude reed Lyske fan ‘e Ald Feart naar 188 punten en een tweede prijs. Angela Hoekman behaalde met Wieke fan Buma twee winstpunten met 186 en 189,5 punten. Deze laatste score leverde haar tevens een tweede prijs op.
De topper van de dag was Fia Tubben – van der Stoep. Met 199 en 196 punten mocht zij maar liefst vier winstpunten en twee eerste prijzen mee naar huis nemen!
Op zaterdag 2 oktober was er een dressuurwedstrijd in Joure.
In de klasse B kwamen drie combinaties van start. Dyan Rijpkema reed Wiebren fan ‘e lytse geast naar 188,5 en 194 punten. De tweede proef leverde haar ook een mooie derde prijs op.
Arianne Hoekstra maakte haar debuut met Hayco J. van ’t Zijperland. Dit was zeker niet onverdienstelijk. In de eerste proef 185 punten, maar de tweede proef kwamen ze op stoom. Met 195 punten en een tweede prijs kan zij op haar debuut maar liefst drie winstpunten bijschrijven.
Iris Seefat startte de merrie Juffrouw P. Dit leverde haar de scores van 198 en 186 punten op. In de eerste proef behaalden zij een eerste prijs.
In de klasse L1 reed Jildou Hofstee haar paard Falandro naar twee nette winstpunten met 180,5 en 182 punten. Houkje de Lange heeft ook de overstap naar de L1 gemaakt met Madansa B. Met 180 en 187 punten een prachtig resultaat.
Iris Seefat had nog een tweede troef mee. In de klasse L2 kwam zij van start met Frieda. Met 181,5 en 183 punten kunnen ze weer twee mooie winstpunten toevoegen.
Renata Breimer kwam van start met Andryske fan ‘e Ywert en reed naar 215 punten. Daarmee is het sportpredikaat voor deze combinatie binnen!
LESLIE AGRICOLA EN FEITSE GL KAMPIOEN!
Op zaterdag 25 september zijn Leslie Agricola en Feitse GL in Tolbert kampioen open klasse tuigen geworden.
Deze prachtige overwinning is een kroon op het drukke tuigseizoen.
GEFELICITEERD!
Kringwedstrijd TWK Koudum
Tijdens de kringwedstrijd van afgelopen weekend zijn diverse leden van de Oorsprong in actie gekomen. Hierbij zijn de nodige winstpunten en prijzen in de wacht gesleept.
Op zaterdag 18 september waren de pony’s aan de beurt.
Lysanne Melchers kwam met haar Prince Charming zowel in de dressuur als bij het springen in actie. In de klasse BB springen cat A/B haalde ze een keurige tweede prijs. In de Bixie B1 dressuur haalde ze een tweede prijs met 111 punten en in de tweede proef 110 punten.
Ylsa Sijbrandij reed ook twee mooie proeven en kreeg maar liefst 110 en 112 punten en een tweede prijs.
Ook Lian Steneker en haar pony Chance hadden het druk. In de klasse M1 categorie C kwam ze tot een mooie winstpunt met 187,5 punten. Ze hebben ook twee mooie rondjes gesprongen en kunnen met 4 en 5 strafpunten super tevreden zijn.
Anne Greta Atsma startte de mooie pony Ti Sento in de L2 dressuur en dit niet zonder succes. Met 185,5 en 184,5 twee mooie winstpunten. In de categorie B springen haalde ze in het eerste parcours ook nog een mooie winstpunt met 4 strafpunten en een stijl van 75. In het tweede parcours deden ze er een schepje bovenop en reden ze een foutloze ronde met wederom een stijl van 75. Ze reden naar een keurige 5e prijs.
Tessa Boersma kwam van start in de klasse L1 dressuur cat C/D/E en reed naar maar liefst 201 en 200 punten. Dit leverde haar een eerste en een tweede prijs op.
Al deze successen hebben ook geleid tot een mooie derde plaats op het verenigingskampioenschap bij de pony’s.
Zondag 20 september kwamen de paarden van start.
Elise Lemmers maakte haar debuut in de wedstrijdbaan met de mooie fries Aise en behaalden in de klasse B twee mooie resultaten.
Nog een debuut, ditmaal voor Iris Seefat met Juffrouw P. Zij reden naar twee nette resultaten en sleepten in de tweede proef ook nog een tweede prijs in de wacht.
Sjoukje Hoeksma kwam van start met Deejay. Met 184 punten en een vijfde plaats een mooi resultaat.
In de klasse L2 maakte Leslie Agricola haar debuut met Tinka LA. Dit ging zeker niet onverdienstelijk met 192,5 punten en een tweede prijs.
Iris Seefat had nog een andere troef achter de hand. Zij reed Frieda in de klasse L2 naar een derde prijs met 191,5 punten.
Renata Breimer kwam met Andryske fan ‘e ywert van start in de klasse Z1. Met 207 punten kunnen ze weer een puntje bijschrijven. Het sportpredikaat komt in zicht!
Als kers op de taart hebben Jildou Hofstee en Falandro nog twee rondjes gesprongen in de klasse M. In het eerste parcours nog een balk, maar het tweede parcours foutloos en een strakke tijd, wat hun een eerste prijs opleverde.
???? Arjen Schilpenoord
JILDOU HOFSTEE FRIES KAMPIOEN EVENTING
Op zaterdag 28 Augustus zijn Jildou en haar paard Falandro afgereisd naar Norg voor het noordelijk kampioenschap eventing. Na een dressuurproef, springparcours en cross wisten ze alle concurrentie voor te blijven en daarmee het kampioenschap in de klasse B te pakken.
Gefeliciteerd!

Fries Kampioenschap Harich

In het weekend van 2,3 en 4 juli werd in Harich het Fries Kampioenschap verreden voor dressuur en springen. Onder de deelnemers een aantal leden van PSV de Oorsprong.

Lian Steneker Fries Kampioen!
Bij de pony’s op zaterdag was er groot succes voor Lian Steneker. Met haar pony Chance werd ze Fries Kampioen in de klasse L2, categorie C! Haar proef werd beloond met 188,5 en 185,5 punten. Met een percentage van 62,3% werd zij gehuldigd als kampioen en kreeg het kampioenslint omgehangen. Voor Chance was er een mooie fleecedeken.
Na haar Fries kampioenschap in de klasse B in februari 2020 opnieuw een geweldige prestatie! Op naar het NK in Ermelo.

Anne Greta Atsma kwam met Ti Sento aan de start in de klasse L1 categorie E. Met een prachtige score van 200 en 185,5 punten kwam zij op 64,2% en verdiende zo een startbewijs voor de tweede proef op zondag. Met een gemiddeld percentage van 61,7 eindigden ze op een 10e plaats. Heel knap gedaan!
In de klasse Z2 was het Anne Femke de Groot die met haar D pony Leonardo DiCaprio een geweldige score neerzette van 249,5 en 248,5 punten. Met een percentage van 63,8% mocht zij door naar de finale op zondag om haar kür op muziek rijden. Dit leverde haar een gemiddelde score op van 59,1% en bracht haar op een 6e plaats. Een hele mooie ervaring rijker!

Op vrijdag kwam Houkje de Lange met Madansa aan de start in de klasse B paarden. In de klasse L1 waren het Leslie Agricola met Tinka LA, Lia Mous met Double Expression en Marije de Groot met Jedorette. Voor hen was er helaas na de eerste proef geen vervolg.
Elsbeth Gullmans starte Wybren van de Pôle in de klasse L2. Haar proef werd door de jury beloond met 200 en 186,5 punten, een score van 64,4%. Hiermee mocht zij op zondag de tweede proef rijden. Deze leverde een geweldig resultaat op van 203,5 en 205 punten, een score van 68%. Met een gemiddeld percentage van 66,249 kwam deze combinatie op een mooie 6e plaats. Een prachtige prestatie!

Springen
Op zondag deden bij het springen ook vier Oorsprong leden mee. In de klasse B sprong Anne Greta Atsma met Ti Sento een mooi parcours met 4 strafpunten en een stijl van 73. Isa Leenstra had met Gheisha Gomez helaas wat minder succes en kon het parcours niet afmaken. Anne Femke de Groot met Leonardo DiCaprio beëindigde haar parcours met 10 strafpunten en een stijl van 65. Bij de paarden kwam Ingrid Jellesma aan de start met Jelka Dieni. In de klasse B waren er ook voor haar 4 strafpunten en een stijl van 73.

Geselecteerd worden voor het Fries Kampioenschap is al een prestatie op zich! Alle deelnemers: super gedaan!

Selecties regiokampioenschappen
De volgende “Oorsprongers” hebben zich geselecteerd en mogen de vereniging vertegenwoordigen op de Friese kampioenschappen;
B paarden:
Houkje de Lange met Madansa B
L1 categorie D/E:
Anne Greta Atsma met Ti Sento
L1 paarden:
Leslie Agricola met Tinka LA
L2 cat. C:
Lian Steneker met Chance
L2 paarden:
Elsbeth Gulmans met Wybren van de Pôle
Z2 categorie D
Anne Femke de Groot met Leonardo DiCaprio
Dames, heel veel succes!
Verenigingsactiviteit zondag 6 juni
Zondag 6 juni organiseerde de wedstrijdcommissie van de Oorsprong weer een verenigingsactiviteit dressuur voor winstpunten. Er zijn vele winstpunten binnen geharkt op deze dag. Met maar liefst 57 starts kunnen we terug kijken op een mooie dag.
BB pony’s en paarden
Door middel van de impulsrubriek is het mogelijk om eens in een wedstrijdsetting te rijden zonder startkaart. Dit geeft een mooi beeld van of officieel starten haalbaar is.
Lysanne Melchers reed met haar stoere pony Prince Charming 193 en 190,5 punten bij elkaar.
Douwina Wester deed daar nog een schepje bovenop, met maar liefst q95,5 en 198,5 punten.
Marrit de Jong stuurde haar eigenwijze pony Kermit super stoer door de baan. Zoals op onderstaande foto te zien, geheel in stijl.
Bij de paarden reed Linda Wester haar Hovenierwester Aalwina naar 200,5 en 208,5 punten.
Iris Seefat startte de bonte Gera ook niet zonder succes. De combinatie behaalde 204,5 en 211 punten.
Beide dames zouden best officieel wedstrijden kunnen gaan rijden!
B pony’s
Hiske Jellesma haalde maar liefst 3 winstpunten. De eerste proef was Sven nog wat ondeugend, maar de tweede proef herpakte het duo zich fantastisch! Met 180 en 203,5 punten was Hiske super blij!
Gerbrig Faber reed met haar knappe schimmel Keleidoscope Biddy 183,5 en 184 bij elkaar.
Ook voor Femke de Jong was er een mooi winstpunt met 182,5 punten. Deze pony had al net zulke mooie roze roosjes in de manen als die van haar zusje.
B paarden
Ingeborg Sijperda heeft met haar jonge fries Duco Dooitze het eerste winstpunt in de pocket met 186,5 punten.
Marissa Visser startte de jonge merrie Doutzen fan’t Uytkom voor het eerst op een officieel meetmoment. Met 184 en 188 punten een mooi resultaat.
Dyan Rijpkema pakte met de stoere Wiebren van de lytse geast haar eerste twee winstpunten, met 180 en 188 punten.
Houkje de lange pakte met de jonge merrie Madansa B met 2x 180,5 ook twee winstpunten mee.
Lieneke Yntema kwam tot een resultaat van 187,5 punten.
L1 pony’s
Anne Greta Atsma pakte met haar knappe Ti Sento twee mooie winstpunten met 192,5 en 194,5 punten.
L1 paarden
Arianne Hoekstra startte de merrie Amber O., met als resultaat 182,5 en 189,5 punten.
Monique ten Boom startte de mooie bonte Foppe. Met 194 en 199,5 punten kunnen zij maar liefst drie winstpunten bijschrijven.
Ditzelfde geldt ook voor Joke Woudstra met haar fries Wabe. Ook voor hen drie winstpunten met 191,5 en 195,5 punten.
Iris Seefat had een goede dag. De jonge merrie Frieda liep naar 195,5 en 201 punten. Dit maakt dat zij vier winstpunten bij kunnen schrijven.
Leslie Agricola pakte nog even een een oefenrondje mee voor de selecties. Met 207 en 197,5 punten zou dit vertrouwen moeten geven in haar en haar merrie Tinka LA.
L2 pony’s
Lian Steneker en haar pony Chance waren wederom aanwezig. Deze sympathieke combinatie reed naar 183 en 185 punten.
L2 paarden
Hinke Fiona Cnossen reed de stoere groninger hengst Elgar naar 180,5 en 183,5 punten
M1 paarden
Wilma Reijenga kwam met Jonas van de Miedweg aan de start en behaalden een mooi winstpunt. Deze combinatie gaat als een speer nadat ze vorige week ook al twee winstpunten behaalden in Joure!
Ryanne de Vries kwam met de fries Kay V in de baan. Met 185,5 hebben zij een prachtig resultaat neergezet.
M2 paarden
Voor Froukje van der Schaaf een prachtig winstpunt met 187,5 punten, met haar merrie Rika vd Toarnwerterleane. Heel knap!
Foto’s: Anneke Rijpkema
Verenigingsactiviteit mennen zaterdag 29 mei
Onder prachtige weersomstandigheden werd er voor ruiters en menners een onderlinge proevendag georganiseerd. Gelukkig was het marathonterrein goed opgedroogd na alle regen en kon er een mooie baan worden uitgezet. Met dank aan alle vrijwilligers!
De dag begon met Z1 dressuur voor ruiters. Ingrid Jellesma kwam met Jelka Dieni aan de start en zette een mooie proef neer, met 209 punten goed voor een winstpunt. Rianne Dijkstra verdiende met Hilde 204 punten, ook voor haar dus een winstpunt.
Daarna werd de baan groter gemaakt en was het de beurt aan de menners met startpas.
In de klasse L kwam Ria Hettinga met Wynfrouwe fan Stal Redia tot een mooi resultaat met 198 en 188 punten. Fia Tubben reed met Tjeerd van de Bijschuur twee goede proeven en verdiende 194 en 191 punten. Ria Hettinga kwam met Stal Hettinga’s Allure tot 194 en 184,5 punten. Angela Hoekman reed met Wieke fan Stal Buma twee mooie gelijkmatige proeven, goed voor 192 en 191,5 punten. Met Deftige Mariska verdiende Angela 187 punten.
In de klasse M liet Ria Hettinga twee goede proeven zien met Cea fan Stal Redia, beloont met 198 en 193 punten. Foekje van der Meulen kwam met haar dubbelspan pony’s aan de start. Met Joarmerhoeve’s Cupido en Trefynys Maestro kwam zij tot een resultaat van 187 en 185 punten. Marije Bijlsma deed met pony Daisy zonder startpas mee. Met twee keurige proeven verdiende zij 190 en 192 punten.
Het middag programma werd verzorgd door de mencommissie. Er kwamen 11 combinaties aan de start die allemaal een L proef reden. Na een winterseizoen zonder menles en mencompetitie was dit weer de eerste gelegenheid om een menproef voor een jury te rijden. Een hele uitdaging! Een aantal deelnemers had profijt van de proefgerichte les die Ria Hettinga had verzorgd. Iedereen reed 2 proeven die beoordeeld werden door Jelle van der Weide. De top 3 bestond uit Leslie Agricola, Willem Wester en Dianne Fraters.
Een zeer geslaagde dag met voorzichtig alweer een beetje ouderwetse gezelligheid!

Proevendag zaterdag 8 mei

Afgelopen zaterdag werd er bij PSV de Oorsprong een onderlinge proevendag georganiseerd. Binnen de huidige maatregelen was dit eindelijk weer mogelijk. Leden met een startpas konden deze dag één of twee proeven rijden in de gewenste klasse, voor winstpunten. Het was voor een flink aantal paarden een tijd geleden dat ze in zo’n setting hebben gelopen. De jurywagen was voor veel paarden een indrukwekkend obstakel.

De volgende resultaten werden behaald;

B pony’s:
Hiske Jellesma reed voor de tweede keer proefjes en met succes! Voor haar en haar pony Sven maar liefst 193,5 en 186 punten. Femke de Jong met haar pony Romy zat haar op de hielen. Met 190 punten ook een prachtig resultaat.

L1 pony’s:
Anne Greta Atsma maakte met Ti Sento haar debuut in de L1. Met 194,5 en 190,5 had dit niet beter gekund. Tessa Boersma pakte met haar mooie bonte Macho 186 en 185,5 punten.

L2 pony’s:
Lian Steneker maakte indruk met haar pony Chance. Met 194 en 191 punten komt het M1 steeds dichterbij.

B paarden:
Houkje de Lange maakte haar officiële debuut met Madansa B, met 180,5 en 182 punten was dit succesvol te noemen. Sjoukje Hoeksma kon ook weer een keer los, en kon met 185 en 187 punten ook weer 2 nette winstpunten bijschrijven. Ingeborg Sijperda reed haar jonge fries Duco Dooitze naar 180,5 punten.

L1 paarden:
Deze dames waren aan elkaar gewaagd. Joke Woudstra reed haar fries Wabe naar 184 punten. Jildou Hofstee springt liever met haar Falandro, maar met 188,5 en 186,5 zouden ze een overstap naar de dressuur kunnen overwegen. Iris Seefat reed de jonge Frieda naar 189,5 en 185 punten.

L2 paarden:
Hinke Fiona Cnossen reed de hengst Elgar knap naar 190 en 184 punten. Elsbeth Gulmans kwam met haar mooie fries Wybren van de pôle, ondanks het spannende juryhok tot 183,5 en 184 punten.

M1 paarden: Ryanne de Vries pakte de hoogste score van de dag. Met de fries Kay V. kwam zij op een prachtige 196,5 punten. Wilma Reijenga ging voor een nat pak. In een regenbui heeft zij met Jonas van de Miedweg hun volgende winstpunt gepakt met 188,5 punten.
Renate van der Werf kreeg ook te maken met spanning. Dit heeft haar doen besluiten de eerste proef af te groeten. In de tweede proef heeft zij zich super herpakt. Met een gespannen Gamble reed ze naar een prachtige 187,5 punten.

Al met al een geslaagde dag. De wedstrijdcommissie kijkt met spanning uit naar de persconferentie van vanavond. Wie weet organiseren we binnenkort weer een meetmoment. Hou het in de gaten!

Verslag proevendag april 2021
Proevendag PSV De Oorsprong
Op zaterdag 10 april was er eindelijk weer eens wat dressuur actie bij manege De Oorsprong! Aan deze proevendag mochten alleen eigen verenigingsleden tot en met 26 jaar meedoen. Het was mogelijk om mee te doen met startpas, voor registratie van winstpunten, maar ook leden zonder startpas mochten meedoen.
Voorafgaand aan de proevendag, heeft de bodem van de buitenbak een upgrade gekregen. Door het toevoegen van tapijtsnippers is de bodem een stuk verbeterd!
Er werd gereden in de klasse F, B, L1, L2, M1 en M2 en er waren in totaal 23 starts.
Bij de pony’s werden goede resultaten behaald! De jurywagen bij C was in het begin best wel even eng maar toch wisten de deelnemers hun pony er heel knap langs te sturen. Lysanne Melchers zette flink door op Ferweerder Prince Charming en verdiende 224 punten met haar F proef. De hoogste dagscore was voor Anne Greta Atsma. In de klasse B werd haar proef met pony Ti Sento door de jury beloond met maar liefst 205 punten. Ook was er een prachtige score van 191,5 punten voor Douwina Wester met Hovenierwester Katharina. Jildau Booi verdiende 185 punten met haar pony Twinkel en Rianne Breimer met Jouke mocht 187,5 punten in ontvangst nemen. Voor Hiske Jellesma was er in haar eerste dressuurproef met startpas ook meteen succes. Met Sven verdiende ze haar eerste winstpunt met 185,5 punten. Isa Leenstra reed met Gheisha Gomez een mooie proef, goed voor 177 punten. En ook Jildou Hoekman met Stal Hettinga’s Donder en Elbrich Landman met Bonny zijn op de goede weg met 176 punten.
In de klasse L1 startte Tessa Boersma. Met haar Macho kwam zij tot een mooie score van 195,5 punten. Lian Steneker deed in de klasse L2 goede zaken met 188,5 punten met pony Chance. In de klasse M1 verdiende Anne Femke de Groot met Schrotie’s Roxette met een mooie proef 186 punten.
Bij de paarden werden in de klasse B goede resultaten behaald. Dyan Rijpkema reed met Wiebren naar186 punten. Houkje de Lange verdiende met Madansa een knappe 190 punten en Fenna van Veen scoorde 185 punten met Hester fan’e Goengamieden. Jildou Hofstee kwam met Falandro in de klasse L1 tot een mooie score van 189,5 punten. Wilma Reijenga startte 2 paarden in de klasse M1 en was met beide succesvol. Met Bjinse RV behaalde ze 186,5 punten en met Jonas van de Miedweg 187,5 punten.
Het was een zeer geslaagde dag! Of je nou meedeed met een startpas of om voor jezelf te oefenen; de jury had voor iedereen een korte reactie met tips en aandachtspunten.
Met dank aan Konag aanhangwagens voor het sponsoren van de jurywagen, supermarkt Jumbo voor de bloemen en alle vrijwilligers die geholpen hebben!
2020
Wedstrijdverslagen februari 2020

Mooie resultaten voor Oorsprong leden!

Op 1 februari kwamen Iris en Tessa Boersma aan de start in Haskerhorne. Iris kon met Georgina H in de klasse L2 maar liefst 2 eerste prijzen in ontvangst nemen dankzij prima proeven die met 182 en 184,5 punten werden gewaardeerd. Tessa startte met Macho in de klasse B en verdiende met haar eerste proef 195 punten, goed voor een mooie tweede prijs. Haar tweede proef leverde 186,5 punten op.
Op 9 februari kwam Iris Seefat met Nanke Trude A aan de start in Bakkeveen. In de klasse M1 reed zij 2 prima proeven met 187,5 en 189,5 punten en verdiende daarmee 2 eerste prijzen!
In Vinkega op 22 februari waren Iris en Nanke wederom goed op dreef. In de klasse M1 waren hun 189 punten goed voor een derde prijs.

In datzelfde weekend werden in Sonnega de finales gereden van de Horses2fly dressuurcompetitie. In de klasse B was er succes voor Arianne Hoekstra met Ytske ll van de Westfriezenhof. Met een totaal van 64,917% kwam zij op een mooie derde plaats in de finale, wat een super stijging naar maar liefst een vierde plaats in het eindklassement betekende!
Christina Dijkstra reed Jort O. In de finale naar 62,143% en mag zich hiermee reservekampioen van de klasse ZZL noemen.

Op 1 maart opnieuw Oorsprong leden in de prijzen! Gerbrig Faber startte met Kaleidoscope Biddy in de klasse B en haar eerste proef was met 197 punten meteen goed voor een vierde prijs. Haar tweede proef werd beloond met 190 punten. In de klasse B deed ook Tessa Boersma met Macho goede zaken met 192,5 en 200,5 punten. Zij mocht een derde prijs mee naar huis nemen.
Iris Boersma kwam met Georgina H aan de start in de klasse L2. Zij reed 2 mooie proeven en verdiende met 201 punten een eerste prijs en 202,5 punten een tweede prijs.

Op 29 februari reisde Lian Steneker naar Ermelo voor het NK dressuur/ KNHS indoorkampioenschappen met haar pony Chance. In de klasse B categorie C kwamen zij uit op een prachtige achtste plek met een percentage van 62,778%. Heel knap!

Lian Steneker FRIES KAMPIOEN!

Lian en haar mooie pony Chance zijn vanochtend Fries Kampioen dressuur klasse B cat. C geworden!

GEFELICITEERD LIAN!

Heel veel succes op het NK!

Horses2fly KFPS Mencompetitie

Aan deze mencompetitie voor Friese Paarden doen meerdere leden van onze vereniging mee. Ook in Sint Nicolaasga was er een wedstrijd op 17 november waar al eerder verslag van is gedaan. Hierbij nog enkele uitslagen.

Bij de eerste competitie op 6 oktober 2019 in Oenkerk deed Geke van der Zijpp met Rinskje Nynke meteen goede zaken in de klasse B waarin ze 196 punten behaalde en daarmee een 2e prijs in ontvangst kon nemen. Op 8 december was er een wedstrijd in Sonnega waar Geke 180 punten behaalde. Petra Altenburg kwam daar met Sinne fan’t Westein in de klasse L aan de start en kreeg voor haar proef 188 punten. Age Okkema startte in de klasse ZZ met twee paarden. Met Stal Brandsma’s Tsjalda was er een 1e prijs voor hem met 205 punten en een 2e prijs met 197 punten met Tsjalle 454.

Op 15 december was het dicht bij huis in Haskerhorne. Geke van der Zijpp kreeg 185 punten in de klasse B met Rinskje Nynke en ook Mechteld van der Kooi reed met Theun naar 185 punten. In de klasse L reed Linda Wester met Hovenierwester Sterre naar 187 punten. Brechtje Gras kwam met Olger fan Fjildsicht in de klasse M aan de start en behaalde 182 punten.

De laatste wedstrijd in deze competitie was op 26 januari in Koudum. In de klasse B kwam Mechteld van der Kooi met Theun tot 181,5 punten en Geke van der Zijpp met Rinskje Nynke tot 183 punten. Voor Linda Wester was er met Hovenierwester Sterre een totaal van 188,5 punten in de klasse L. In de klasse M startte Brechtje Gras met Olger fan Fjildsicht en behaalde 185,5 punten en voor Angela Hoekman met Gosse waren er 184 punten.
Age Okkema kwam met Stal Brandsma’s Tsjalda in de klasse ZZ tot 209,5 punten en behaalde hiermee een 2e prijs.

De finale van de Horses2fly KFPS mencompetitie vindt plaats op 21 t/m 23 februari in Sonnega. De deelnemers die zich hiervoor hebben geplaatst zijn inmiddels bekend.
Van psv De Oorsprong zijn de volgende menners uitgenodigd voor de finale:
Linda Wester met Hovenierwester Sterre, klasse L
Angela Hoekman met Gosse, klasse M
Age Okkema met Stal Brandsma’s Tsjalda, klasse ZZ

Heel veel succes toegewenst!!!

Wedstrijdverslagen januari 2020

Het nieuwe jaar gaat voorspoedig van start met goede wedstrijd resultaten van onze leden! Maar eerst nog verslag van een selectie wedstrijd gehouden op 21 december 2019 in Sonnega. Leslie Agricola kwam met Arend fan Sleat in de Z1 tot een mooie score van 221,5 punten en dit was goed voor een 5e prijs. Iety Sijbesma startte Humphrey in de Z1 en verdiende 216,5 punten. Christina Dijkstra was met haar Jort O in de ZZL de enige deelnemer op een Fries. In een groep van 16 deelnemers werden haar 229 punten beloont met een 3e prijs!

Op 4 januari 2020 kon er alweer gestart worden in Sonnega. Bij de pony’s was Iris Boersma met haar Georgina H zeer goed op dreef in de L2. Haar proeven werden beloond met 200 en 200,5 punten en zij kon 2 eerste prijzen mee naar huis nemen. Tessa Boersma deed ook goed mee met Macho in de B met 187,5 en 175,5 punten.
Succes ook voor Margreet Bouwhuis bij de paarden in de klasse B. Met Margje O verdiende zij met 199 punten een 2e prijs en met 200 punten een 1e prijs. Renske Marrit Atsma reed met Date naar 184 punten. Monique ten Boom kwam met Foppe tot 183 en 182 punten.

Op 18 januari kwam Lian Steneker aan de start in Harich. Met haar pony Chance reed zij twee mooie proeven met 180,5 en 189,5 punten en mocht zo een 3e prijs mee naar huis nemen.

Tijdens de wedstrijd in Koudum op 19 januari deed Lia Mous goede zaken in de klasse B. Met Double Expression verdiende zij een 1e prijs met 192 punten en de tweede proef was goed voor 188 punten. In de klasse BB liet Jenna Boes 2 goede proeven zien met 185 en 186 punten. Renata Breimer kwam met Andryske fan’e Ywert in de Z1 tot 186 punten. Iety Sijbesma liet een mooie proef zien met Humphrey. Met 205,5 punten in de Z1 leverde haar dit een 4e prijs op.

Op 25 januari werd in Koudum een selectiewedstrijd verreden in het kader van de Horses2flyKFPS dressuurcompetitie. In de klasse B was er succes met een 2e prijs voor Arianne Hoekstra die met Ytske ll van de Westfriezenhof 199,5 punten scoorde en een 3e prijs voor Margreet Bouwhuis die met Margje O 197,5 punten verdiende. In de klasse L2 kwam Christina Dijkstra met Wardy 509 tot 184,5 punten. Voor Leslie Agricola was er ook een 2e prijs met Arend fan Sleat in de Z1. Zij kwam tot een score van 64,706%. In de ZZL werd de proef van Christina Dijkstra met Jort O gewaardeerd met 63,143%

In Joure werd op 26 januari een dressuur wedstrijd georganiseerd.
In de klasse M2 kon Hendrike ter Heide met Teronica dankzij 202 en 202,5 punten huiswaarts keren met twee eerste prijzen. In de klasse Z1 waren Leslie Agricola en Iety Sijbesma zeer succesvol. Leslie reed met Arend fan Sleat naar 226 en 220,5 punten en mocht voor beide proeven een 1e prijs in ontvangst nemen. Iety verdiende met Humphrey 219 en 217 punten en voor haar was er tweemaal een 2e prijs.

Friese Kampioenschappen
De indoor kampioenschappen 2020 KNHS regio Friesland worden verreden op 7, 8 en 9 februari 2020 in Harich.
Inmiddels zijn de selectiewedstrijden allemaal verreden en de deelnemers aan de Friese Kampioenschappen zijn bekend!
Van psv De Oorsprong hebben zich 3 leden geplaatst:
Lian Steneker met Chance , klasse B, categorie C
Leslie Agricola met Arend fan Sleat, klasse Z1
Christina Dijkstra met Jort O, klasse ZZL
Heel veel succes toegewenst!!!!

2019

Frisian Talent Cup

Op 2 en 3 november 2019 werden er 2 selectiedagen voor de Frisian Talent Cup in Sint Nyk gehouden. Dit is een competitie voor 3 jarige Friese paarden met dressuur aanleg. Christina Dijkstra kwam met Albertje fan de Munnikleane tot een totaal van 79 punten. Dit was tevens de hoogste score van dit weekend. Zij is hiermee door naar de halve finale op 14 december in Balkbrug. De finale is tijdens het weekend van de Hengstenkeuring 2020 in Leeuwarden.

Horses2fly Sportcompetitie Dressuur

In het weekend van 9 en 10 november 2019 werd in onze manege deze competitie voor Friese Paarden georganiseerd. Met deelname van een groot aantal Oorsprong leden.

In de klasse B kwam Renske Marrit Atsma met Date aan de start. Zij behaalde 185,5 punten. Marissa Visser verdiende met Vroa fan Burmania 187,5 punten voor haar proef. Een mooie derde prijs was er voor Arianne Hoekstra die met Ytske fan de Westfriezenhof 203 punten liet bijschrijven. Margreet Bouwhuis reed met Margje O een prima proef die beloont werd met 210 punten en een tweede prijs.
In de klasse L1 kwam Wilma Reijenga aan de start met Johan waarmee zij 183 punten behaalde. Voor Christina Dijkstra met Wardy 509 was er een proef met 184 punten in de klasse L2.
Iris Seefat reed met Nanke Trude A een prima proef in de klasse M1 die haar 187 punten en een mooie derde prijs opleverde. Leslie Agricola startte Arent fan Sleat in de klasse Z1. Haar proef werd gewaardeerd met 64,56% en een tweede prijs. In de ZZL was er voor Christina Dijkstra met Jort O nog een mooie score van 60,14%.

Kortom: twee zeer geslaagde sportieve weekenden dankzij de vele vrijwilligers in de kantine en bij de baan en de dames van de wedstrijdcommissie!

Wedstrijdresultaten

In de afgelopen maand reisde een aantal leden af naar wedstrijden in het nieuwe indoor seizoen.
Tijdens het concours op 19 oktober in Koudum startte Isa Leenstra met Geisha Gomez in het BB springen. In het 2e parcours wist zij met 0 strafpunten en een stijl van 65,5 een tweede prijs in de wacht te slepen. In het B springen was Anne Greta Atsma succesvol met Bowe’s Bijoux door beide parcoursen foutloos af te leggen met een stijl van 75 punten. Dit leverde haar twee maal een tweede prijs op.
In Sonnega op 20 oktober behaalde Iris Boersma een tweede prijs met Georgina H in het B springen met een foutloos parcours en een stijl van 75,5.
In Joure kwam Hendrike ter Heide op 26 oktober aan de start. Ze was met Teronica zeer succesvol in de M1 dressuur en kon met 202 en 202,5 punten twee eerste prijzen mee naar huis nemen. Op dezelfde datum was Lysanne Melchers met haar Billy the Kid op een Bixie wedstrijd in Koudum. In de A dressuur verdiende zij met 80 en 82 punten een mooie eerste prijs.
Op 3 november was er een springconcours in Harich waar Anne Greta Atsma een drukke dag had met 2 pony’s. Met Bowe’s Bijoux behaalde zij twee maal een tweede prijs in het B springen met foutloos rondgaan en een stijl van 75 en 75,5. Met haar andere pony, Ti Sento, deed zij mee in het BB springen. Ook dit ging prima met 4 strafpunten in het 1e parcours en een foutloos 2e parcours. Iris Boersma startte in Harich met Georgina H in het B springen en had een foutloos parcours met 68,5 voor de stijl en in het 2e parcours 4 strafpunten.
Lian Steneker reisde op 9 november met Chance af naar Steenwijkerwold en reed in de B dressuur een mooie proef van 180,5 punten. In Bergum werden haar 2 proeven beloont met 185 en 188 punten.

Prijzenregen in Koudum!

Een aantal jeugdleden reisde op 21 september naar Koudum om mee te doen aan de kringwedstrijd aldaar. In de BB dressuur kwam Jildau Booi op Pranjic aan de start en won twee maal een 1e prijs met 193,5 en 196 punten. Martine Atsma kon met Martine twee maal de 2e prijs mee naar huis nemen met 190 en 191,5 punten. Lian Steneker reed in de B dressuur twee prima proeven die beloont werden met 199 en 193,5 punten, goed voor een 1e en 2e prijs. Voor alle dames een prachtig resultaat!
Er werd in Koudum ook gesprongen. In het B parcours ging Anne Greta Atsma met Bowe’s Bijoux tweemaal foutloos rond en kreeg voor haar stijl 80,5 en 78 punten. Dit leverde haar 2 maal de eerste prijs op! Isa Leenstra deed in de BB mee met Geisha Gomez. Haar 1e parcours verliep niet helemaal naar wens maar ze nam in het 2e parcours revanche met een mooie foutloze ronde en een stijl van 63,5.
De paarden kwamen op 22 september aan de start. Lia Mous startte met Double Expression in de B dressuur en verdiende tweemaal een 3e prijs met 198,5 punten en 197,5 punten. Klaske Dite Faber reed met Kanne fan Burmania in de klasse Z1 naar een prima resultaat van 209 punten en een 3e prijs.

Springen en dressuur in Harich

Het outdoor seizoen wordt traditioneel afgesloten in Harich met de laatste kringwedstrijd.
Lian Steneker reed met Chance een mooie proef in de B dressuur waarvoor ze 186 punten kreeg. In de L2 dressuur startte Iris Boersma met Georgina H en haar proef werd beloond met 187 punten waarmee ze een 2e prijs verdiende.
Bij het BB springen verdiende Isa Leenstra met Geisha Gomez een 2e prijs door het parcours foutloos af te leggen met een stijl van 65. Lian Steneker deed heel erg haar best met Chance, ze reed 2 parcoursen met 12 en 4 strafpunten en kreeg voor haar stijl 65 en 67,5.
In het B springen ging Anne Greta met Bowe’s Bijoux tweemaal rond met 4 strafpunten en een stijl van 64 en een foutloos parcours met stijl 61. Iris Boersma kwam met Georgina H aan de start en verdiende in het eerste parcours een 2e prijs met een foutloze ronde en een stijl van 70. Het tweede parcours leverde 4 strafpunten en een stijl van 65 op.

PSV de Oosprong leden doen goede zaken!

Haskerhorne
September begon goed voor een aantal amazones van onze vereniging.
Tijdens het concours in Haskerhorne op 1 september kwam Arianne Hoekstra aan de start met Ytske II van de Westfriezenhof in de klasse B. Zij reed 2 prima proeven met 192,5 en 196 punten en ging naar huis met een 2e en een 3e prijs. Ook Klaske Dite Faber kon met Minke fan Hylpen terug kijken op een geslaagde wedstrijd met 186 en 195 punten. Hetzelfde gold voor Sjoukje Hoeksma die met Hylke 180,5 en 186 punten verdiende.
In de klasse L2 startte Elsbeth Gulmans met Tim. Haar proef werd beloond met maar liefst 200 punten en zij verdiende hiermee een mooie 1e prijs. In dezelfde klasse kwam Afke Ploegstra met Klaziene Hinke fan de Badwei tot een totaal van 185,5 en 183 punten en zij kon hiermee een 3e prijs in ontvangst nemen.
Froukje van der Schaaf reed in de klasse M1 met Rika van de Toarnwerterleane twee proeven met 182 en 184 punten, en verdiende hiermee een 3e prijs. Ook in de M1 deed Iris Seefat met Nanke Trude A goed mee met 182 punten en een 4e prijs.
In de klasse Z1 kwam Iety Sijbesma met Humphrey tot een prima resultaat van 220 en 208,5 punten wat haar een verdiende 2e prijs opleverde.

Sint Johannesga
Ook tijdens het concours in Sint Johannesga kwamen enkele Oorsprong leden aan de start. Op 4 september kon Afke Ploegstra wederom een 3e prijs mee naar huis nemen. Met haar Klaziene Hinke fan de Badwei reed zij 185,5 en 182 punten bij elkaar in de klasse L2. Op 6 september kwam Klaske Dite Faber aan de start met Kanne fan Burmania. In de klasse Z1 kwam zij tot een mooie score van 209 punten, een percentage van 61,471.
Renata Breimer heeft in Sint Johannesga haar Z1 debuut gemaakt. In de stromende regen kwamen zij tot 201 punten, een percentage van 59,12%

Bolsward
In Bolsward werd op 15 september een kringwedstrijd gehouden. In de klasse B behaalde Sjoukje Hoeksma met Hylke een knappe 4e prijs met 189 punten. De tweede proef was goed voor 183 punten. Klaske Dite Faber kwam met Minke fan Hylpen tot een mooi resultaat met 192,5 en 184,5 punten. Christina Dijkstra had voor de klasse L1 Xandro Hof meegenomen. Ze scoorde 184,5 en 191 punten en mocht daarmee de 6e prijs in ontvangst nemen.
In de klasse L2 kwam Afke Ploegstra met Klaziene Hinke van de Badwei tot 180,5 punten.
Froukje van der Schaaf kwam in de M1 met Rika van de Toarnwerterleane aan de start en haar proef was goed voor 182,5 punten.
Iety Sijbesma reed met Humphrey in de Z1 twee proeven die 207,5 (61,029%) en 205,5 (60,441%)punten opleverden.
In de klasse Z2 startte Christina Dijkstra met Jort O. Met deze proeven kwam zij tot 207 punten (60,882%) en een eerste prijs met een percentage van 62,059%

Brechtsje Gras kampioen mennen

In de Horses2Fly KFPS outdoor mencompetitie werden door een drietal leden van PSV De Oorsprong zeer goed gepresteerd. Petra Altenburg, Brechtsje Gras en Marije Nota, allen uit Sint Nicolaasga reden de afgelopen zomermaanden een aantal selectiewedstrijden en wisten zich alle drie naar de finale te rijden. Deze finale werd verreden tijdens het grote concours hippique Rijs bij Manege Gaasterland te Harich.
In de klasse B startte Marije Nota met Pacea B. Zij verdiende 186,5 en 196,5 en reed daarmee twee mooie proeven en eindigde op een zesde plaats in het eindklassement. Ook Petra Altenburg kwam in de klasse B aan de start. Met Sinne fan ’t Westein kwam zij tot een prima resultaat met 191,5 en 193,5 punten en eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Brechtsje Gras kwam een klasse hoger uit met haar eigen Olger fan Fjildsicht en wist 199,5 en 188,5 punten bij elkaar te rijden. Dit bleek voldoende te zijn voor de uiteindelijke winst in de klasse L. Voor haar betekende dit een fraaie huldiging in de hoofdring en voor Olger een fraaie eresjerp en statiedeken als prijs.

Selecties friese kampioenschappen

In Drogeham werd in het weekend van 22 en 23 juni de tweede selectiewedstrijd voor het Fries Kampioenschap gehouden. Voor psv De Oorsprong kwam in de B dressuur Arianne Hoekstra aan de start met Ytske ll van de Westfriezenhof. Zij reed twee prima proeven die met 190,5 en 197,5 punten werden beloond. Met 64,667 procent kon zij een vierde prijs mee naar huis nemen.

In de L1 dressuur was er voor Leslie Agricola met Tinka LA een mooi resultaat met 197 en 191 punten en zij kwam zo op 64,667 procent. Ook in de L1 reed Elsbeth Gulmans met Tim naar 187,5 en 186 punten en een percentage van 62,250. Afke Ploegstra startte met Klaziene Hinke van de Badwei in de L2 dressuur en behaalde met 185,5 en 182 punten een percentage van 61,250.

In de M2 dressuur had Brechtje Gras met Olger fan Fjildsicht de pech dat ze tijdens de proef gestoord werden door een scootmobiel in de baan. De concentratie was daardoor enigszins verstoord wat resulteerde in 180 en 172,5 punten wat uitkomt op 58,750 procent. Christina Dijkstra kwam met Margje O in de Z1 op213 en 211 punten en daarmee op 62,353 procent.

Goede resultaten voor PSV De Oorsprong

Op 1 juni reisde Angela Blaauw met Twirke van het Oostende naar Almere waar een wedstrijd werd georganiseerd ten bate van Make a Wish. Ze scoorde met 209 punten in de Z1 een tweede prijs.
In het weekend van 8 en 9 juni waren er in Harich selectie wedstrijden voor het Fries Kampioenschap. Door het slechte weer moesten de pony wedstrijden op zaterdag helaas worden afgelast. Op zondag gingen de paarden wel van start, waaronder een aantal leden van psv De Oorsprong.  Amarens de Vries kwam met Bolena Ventura uit in de B dressuur. Met 192 en 201,5 punten kwam zij uit op 65,583 procent en dit was goed voor een mooie derde prijs. Arianne Hoekstra kwam in dezelfde klasse uit op 191,5 en 192 punten en 63,917 procent met Ytske ll van de Westfriezenhof. In de klasse L1 verdiende Leslie Agricola met Tinka LA 191 en 183,5 punten en kwam zo op een percentage van 62,417. In dezelfde klasse kwam ook Ingrid Jellesma in de baan met Jelka Dieni. Zij kwam met 193,5 en 202 punten op 65,917 procent. Eveneens in de L1 kwam Ineke Jellesma met Way to Gold met 175,5 en 182 punten op 59,583 procent.  Renata Breimer reed in de klasse M2 met Andryske fan’e Ywert naar 60,083 procent met 179 en 181,5 punten.  Christina Dijkstra had 2 paarden meegenomen naar Harich.  In de Z2 startte ze in een sterk deelnemersveld als enige ruiter met een Fries paard. Dit leverde met Jort O een prima resultaat op van 224 en 207 punten, genoeg voor een derde prijs met 63,382 procent. Met haar tweede paard, Margje O, reed zij met 199 en 210 punten in de Z1 naar 60,147 procent.

4 mei 2019 concours mennen en dressuur paarden

6 mei 2018 dressuurwedstrijd Sint Nicolaasga paarden & pony’s

Totale uitslag

Foto’s

31948223_1082288878605862_3713925196571213824_n 31955871_1082288505272566_4830277262265810944_o 31956124_1082288728605877_4547775500608602112_o 31959516_1082288835272533_8972834396771975168_o 31963831_1082288695272547_8240940573322641408_o 32072754_1082288631939220_7328148027355430912_o

Foto’s: Grietje vd Reijnst- Brak – Het staat erop